Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 10. 2017. 20:06 >> 19:36
19

O OCU I ERDOGANU

Izetbegović: Reakcije na izjavu su cjepidlačenje

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nazvao je "cjepidlačenjem" reakcije na njegovu izjavu prema kojoj je Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet sadašnjem predsjedniku Turske Radžipu Tajipu Erdoganu.

"To su cjepidlačenja, jer šta je amanet nego briga? Ostaviti nekome nešto u amanet znači ostaviti mu brigu nad nečim", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu poslije sjednice Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Evropska unija i pojedine zemlje Evrope dale su snažnu podršku BiH i brinule o njoj, kao i mnoge islamske zemlje.

"Moj pokojni otac jeste prepoznao jednog nadolazećeg lidera (Erdogana) i dao mu lično BiH u amanet, dakle zaduženje da on lično ne zaboravi takve obaveze", istakao je Izetbegović.

On je naveo da Srbija i Hrvatska takođe brinu o srpskom i hrvatskom narodu u BiH, dodavši da srpski ili hrvatski lideri iz BiH veoma često odlaze u Beograd i Zagreb.

"I onda se ova izjava izjava izvuče pincetom i cijepa na četvoro", rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA osudilo je o Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS koju je prije par dana usvojio parlament ovog entiteta BiH.

"Ova rezolucija koju je usvojila Narodna skupština RS predstavlja nož u leđa, kršenje Dejtonskog sporazuma i novi udar na suverenitet BiH. Ta rezolucija je isključivo državno pitanje i zato neće imati nikakve efekte, ali ne treba podcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji", rekao je Izetbegović.

Lider SDA je naveo da je ova stranka utvrdila svoj predlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, ali ga neće upućivati u skupštinsku procedure dok se ne sprovede presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", koja podrazumijeva izmene Izbornog zakona BiH kako bi se i pripadnici nacionalnih manjina mogli kandidovati za Predsjedništvo BiH i dok se ne okončaju skupštinske procedure o HDZ-ovom predlogu izmjena ovog zakona.

Govoreći o koalicijama poslije izbora 2018. godine, Izetbegović je kazao da SDA može u koaliciju sa svima osim s Fahrudinom Radončićem i njegovim Savezom za bolju budućnost.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније