Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

18. 10. 2017. 23:01   >>  01:36 13

SASTAO SE SA KITAROVIĆ

Putin: Hrvatska važan partner Rusije

Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin danas nakon sastanka sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju.

"Razgovor sa predsjednicom Hrvatske bio je konstruktivan i potvrdio je namjere naše dvije države za razvojem saradnje u svim pravcima", rekao je Putin na zajednićkoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, u razgovoru su razmotrene kokretne mjere za dalji razvoj bilateralne saradnje, a posebna pažnja posvećena je ekonomskim vezama.

Putin je naveo da je prošle godine trgovinska razmjena Rusije i Hrvatske iznosila 898 miliona dolara, a da se u prvoj polovini ove godine povećala za 64 odsto.

Tokom zasijedanja međuvladine komisije 3. oktobra u Moskvi razmatrane su nove inicijative za stimulisanje trgovinsko-investicionih odnosa. Radi se o aktiviranju saradnje ruskih i hrvatskih kompanija u realizaciji zajedničkih projekata u trećim državama. Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova upravo su potisali memorandum o pomoći biznisu da se plasira na strana tržišta, naveo je ruski predsjednik.

"Sankcije štetne po hrvatske građane i kompanije"

Grabar-Kitarević je navela da Hrvatska kao članica EU i NATO uvažava međunarodni značaj Rusije, te da zato želi novi razmah u razvoju bilateralnih odnosa.

Mislim da možemo da primijetimo i razvoj naših ekonomskih odnosa. Ja mislim da će redovna saradnja sa Rusijom da obezbijedi i ponovno razmatranje okvira sankcija koje, kako sam već rekla, nanose štetu našim građanima i kompanijama, navela je hrvatska predsjednica.

"Danas, osam godina poslije posljednje zvanične posjete na predsjednićkom nivou, ponovo je izražena uzajamna želja za obnavljanje saradnje na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja", kazala je hrvatska predsjednica.

Po njenim riječima, u razgovoru je bilo riječi i situaciji u Jugoistočnoj Evropi. "Smatram da je evropska perspektiva garant stabilnosti, bezbjednosti i napretka za zemlje Jugoistočne Evrope", kazala je ona.

Putin je naveo da na hrvatskom tržištu uspješno rade ruske banke, da je aktivna razgranata mreža filijala Sberbanke koja zajedno sa VTB učestvuje u programu finansijske sanacije najvećeg hrvatskog agroindustrijskog holdinga "Agrokor".

Nakon razgovora potpisano je više bilateralnih dokumenata, a hrvatska predsjednica će tokom svoje trodnevne zvanične posjete Rusiji razgovarati sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i učestvovati u radu rusko-hrvatskog ekonomskog foruma.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније