Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 10. 2017. 15:21   >>  01:49 18

ŠTAB ALIJANSE U SARAJEVU

"NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži"

NATO štab u Sarajevu saopštio je danas da Alijansa ne tjera nikoga da joj se pridruži, već je to suverena odluka suverenih država.

"Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država", naveli su u NATO štabu u Sarajevu, povodom Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je usvojio parlament RS.

NATO štab je naveo da Alijansa nastavlja saradnju s institucijama BiH, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju se navodi da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkako je uspostavljen, krajem 2004, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

"Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija", naveo je NATO štab u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, rekao je za Klix.ba da je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou, kao i da se one moraju poštovati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

U rezoluciji se navodi da ranije donijeti akti Skupštine RS, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније