Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 07. 2013. 13:10 >> 13:10
1

POVREDA KOLEKTIVNIH INTERESA

Hrvatska: Osam banaka poglašeno krivim

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je donijeta istorijska presuda kojom je osam banaka proglašeno krivim po osnovi tužbe od strane udruženja „Franak“ koja predstavlja više od 75 000 potrošača u Hrvatskoj koji su podigli kredite u švajcarskim francima, javlja agencija Anadolija.

 

 

Po presudi, banke svoje potrošače nisu informisale u cijelosti te su time povrijedile kolektivne interese i prava potrošača, što se kosi sa Zakonom o zaštiti potrošača. U obrazloženju presude navodi se kako je kao posljedica toga nastala neravnoteža u ugovorenim pravima na štetu potrošača.

Sud je u još nepravosnažnojj presudi naložio bankama da kredite u švajcarskim francima konvertuju kune po kursu na dan sklapanja kredita, da vrate fiksnu kamatnu stopu, a potrošači pojedinačno mogu tražiti povratak novca. No, nekima bi takva situacija još više mogla povećati rate, zavisno o kursnom stanju u vrijeme kada su sklapali ugovor o kreditiranju.

Ekonomisti ističu kako se ova presuda prije svega odnosi na povrijeđen zakon o odnosu prema potrošaču koji banke nisu ispoštivale, dok je samo njihovo poslovanje sprovedeno potpuno zakonito. Kontrolor ovih banaka, Narodna banka RH, kažu stručnjaci u ekonomiji, mogla je uložiti prigovor bilo kad ukoliko bi samo poslovanje banaka bilo na neki način nepravilno.

Korisnicima kredita u švajcarskim francima zadnjih su godina kamate rasle od 35 odsto naviše, ujednačeno s promjenom kursa švajcarske valute, zbog nepovoljne valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

 Sa 1.400, rata kredita porasla na 2.200 kuna  

Jedan od korisnika kredita u švajcarcima, Mario Žužul, za agenciju Anadolija izjavio je da je oduševljen presudom. No, Žužul se pita hoće li se presuda održati na drugostepenom nivou. On je podigao stambeni kredit s fiksnom kamatom 2006, a u međuvremenu je kurs švajcarskom franku porastao sa početnih 4,6 na 6,2 kune. Mario je nedugo nakon prvog kredita, dok je kurs još stagnirao, uzeo kredit za auto u švajcarcima gdje mu se, osim kursa, povećala i kamatna stopa, tako da je rata za automobil s 1.400 kuna porasla na 2.200 kuna mjesečno.

 „Očekujem da mi se kurs vrati na nivo kada sam preuzeo kredite, to bi mi smanjilo trenutne dvije rate za oko 2.000 kuna“, rekao je Žužul.

Današnja presuda se u području kamatnih stopa tiče i potrošača koji vraćaju kredite u drugim valutama.

Presuda po tužbi udruženja Franak, koju je na sudu zastupalo udruženje Potrošač, odnosi se na osam tuženih banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj: Zagrebačku i Privrednu banku, „Erste & Steiermaerkische Bank“, „Raiffeisenbank“, Hipo Alpe-adria-bank, OTP banku, Splitsku banku (Societe generale) i Volksbank.

Današnja presuda je prvostepena, još uvijek nepravosnažna, a njeno stupanje na snagu ili izmjenu presude, potrošači i banke sačekaće do drugostepenog saziva suda.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније