Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

12. 10. 2017. 08:35 >> 08:23

ERDOGANOV PORTPAROL

Srpsko-turski odnosi dobiće novi implus

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji "Blic" da je posjeta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Kalin, za kojeg "Blic" navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsjednika, ocijenio je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posjetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsjednika posjetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja.

"Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svijetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi implus", rekao je Kalin. 

On je dodao da se tokom posjete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine.

"Takvi problemi iziskuju vrijeme, vođstvo, strpljenje, mudrost... i vidim to sa obje strane, srpske i kosovske", rekao je Kalin za "Blic" i napomenuo da je riječ o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region. 

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske "migove", a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svijetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera. 

"Samo zato što smo dio NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet", rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske. 

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge.

"Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahtijeva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici", poručio je Kalin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније