Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija; B.V. ]

09. 10. 2017. 16:16   >>  15:50 4

TAČI PORUČIO

Ne vjerujemo Specijalnom sudu

Specijalni sud za Kosovo neće doprinijeti pomirenju Albanaca i Srba, ocijenio je predsjednik Kosova Hašim Tači na javnom dijalogu o tom sudu.

 

Dijalog je organizovan povodom najnovijeg izvještaja nazvanog "Percepcija Specijalnog suda za Kosovo od strane javnog mnjenja: rizici i mogućnosti", koji je izrađen u saradnji nevladnih organizacija Integra iz Prištine, Centra za mir i toleranciju iz Gračanice i PAKS-a iz Holandije.

Tači je istakao da je na Kosovu, kako bi se došlo do pravde, bilo više mehanizama pravde, poput UNMIK-a, EULEX-a, Haškog suda i sada Specijalnog suda, ali da su mnoge rane i dalje otvorene.

“I pored napora, imam osjećaj da još uvek nije bilo dovoljno pravde. Nerealna očekivanja od Specijalnog suda mogu da izblijede te napore. To će izblijedeti povjerenje u cio kosovski i međunarodni pravosudni sistem”, upozorio je Tači.

Po njegovim riječima, Specijalni sud je ipak za Kosovo prednost, kako bi se crna rupa koju je stvorila Srbija nad Kosovom, uklonila.

Kosovki predsjednik, čije se ime takođe pominje u izvještaju senatora Dika Martija, koji je optužio pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova za trgovinu ljudskim organima, smatra da je taj izvještaj politički motivisan, te je naglasio da je "žuta kuća" u Albaniji u kojoj su navodno vađeni organi, izmišljena.

Tači je podsjetio da je Martijev izveštaj urađen na osnovu knjige bivše haške tužiteljke Karle Del Ponte "u kojoj se pominje nepostojeća žuta kuća, a da je sam Marti bio protiv bombardovanja Srbije i protiv proglašenja nezavisnosti Kosova".

Takođe je dodao da je odluka o osnivanju Specijalnog suda došla kao neophodnost međunarodne politike međunarodnih aktera, a ne pravde, dok je Kosovo prihvatilo osnivanje tog suda nakon međunarodnog diplomatskog pritiska kako bi se zadovoljile Srbija i Rusija.

“Međunarodna zajednica nam je obećala da ćemo brzo moći da apliciramo za člantvo u Savjet Evrope, da će se brzo dogoditi liberalizacija viza, da ćemo imati masovnu podršku za učlanjenje u UNESCO, da će se brzo formirati kosovska vojska, da ćemo imati nova priznanja. Mi smo sud formirali, ali njihova obećanja nijesu ispunjena. Naprotiv, Kosovu je otežan evroatlanski put”, naglasio je Tači.

Kazao je i da ono što znamo o Specijalnom sudu treba reći tačno, "a to je da je sud jednoetnički i da će se sud baviti samo zločinima pripadnika OVK-a, te da mu zbog toga Albanci ne vjeruju, dok mu Srbi u potpunosti vjeruju". Po njegovom mišljenju, ovaj sud neće dovesti do pomirenja, nego će mu još i štetiti, jer neće razmatrati masakre i ratne zločine Srbije tokom rata na Kosovu.

Istakao je da i pored mnogih izazova dijalog sa Srbijom nema alternativu, te da Kosovo neće dozvoliti napade na Srbe.

Stručna savjetnica iz oblasti tranzicione pravde Centra za istraživanje i dokumentaciju, Nora Ahmetaj je izjavila da je tačno da je u Haškom sudu do sada osuđeno 166 osoba i da su četiri Albanca oslobođena optužbi, ali je podsjetila da su oslobođeni i zbog nedostatka dokaza, jer su, kako je navela, svjedoci ubijani i zastrašivani.

Ona je kazala da izvještaj Evropskog parlamenta iz 2010. godine navodi da je na Kosovu ubijeno oko 34 svedoka, dok je više od 100 svjedoka doživelo pretnje.

Ahmetaj je ocijenila da je Specijalni sud rezultat nedostatka volje i želje Kosovara da sami traže odgovornost za ono šta se desilo.

Ona je istakla da ako je "ubijeno i oteto 2.000 Srba, odnosno nealbanaca, pošto ima i Bošnjaka i drugih nacija, mi kao Albanci smo se trebali zapitati zašto su ubijeni civili" i dodala da se ne može ignorisati činjenica da su pojedinci počinili zločine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније