Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B92/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

09. 10. 2017. 11:52   >>  11:21 1

PRIPREMA STRATEGIJE

Hrvatska se sprema za euro?

Hrvatska narodna banka pripremila je strategiju za uvođenje eura, koja sadrži analizu koristi i mogućih rizika od ulaska u evrozonu.

Strategija će biti objavljena krajem ovog mjeseca, piše Večernji list.

Eurostrategija će poslužiti kao temeljni dokument za javnu raspravu o uvođenju eura, koju će, kako saznaje ovaj list, zvanično otvoriti premijer Andrej Plenković.

Plenković je već izjavio da se zalaže za uvođenje eura, nakon čega bi mogao da uslijedi i zvanični zahtjev za ulazak Hrvatske u ERM II kursni mehanizam.

Posljednji put je odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam donijeta 2005. godine, i to za Slovačku, a ERM II je predvorje u kojem kandidat prolazi kroz sito i rešeto prije nego što dobiju "zeleno svjetlo" za ulazak u eurozonu.

Poslije Slovačke, koja ima euro od 2009. godine, jedino je Bugarska zvanično aplicirala za ERM II, ali je odbijena. Svaka država koja pristupi Evropskoj uniji zakonski se obvezala da će uvesti euro, ali ne postoji rok u kojom to mora da učini niti je preuzimanje zajedničke valute jednostrana odluka.

Ukoliko li hrvatska vlada zatraži ulazak u mehanizam ERM II, odnosno uvjeri Evropsku komisiju i ostale države europodručja da kontroliše javni dug i da će ga spustiti prema granici od 60 posto u razumnom roku, računa se da bi euro mogao da postane hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine, navodi se u tekstu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније