Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 09. 2017. 19:37 >> 19:20
38

OBILUJE STEREOTIPIMA

Analiziraće Ljušićev udžbenik

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije će oformiti radnu grupu koja će analizirati udžbenik za istoriju profesora Radoša Ljušića, rekao je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić, koji je naveo da će to biti učinjeno ukoliko je tačno da je LSV podnijela zahtev za povlačenje udzbenika.

Pajić je, za Tanjug, rekao da ce ministarstvo preduzeti mjere da se ispitaju navodi o negativnom kontekstu udzbenika za treći razred gimnazije i nađe pravo rješenje, napominjući da je sporna Ljušićeva knjiga objavljena još 2007.godine.

Pomoćnik ministra prosvjete podsjeća da stručna javnost do danas nije izrazila ozbiljne primjedbe na ovaj udžbenik, jer bi u tom slučaju, kako je naveo, ministarstvo prosvjete dalo svoje mišljenje i formiralo Komisiju koja bi utvrdila da li su stereotipi koji se pominju nešto što ne treba da se nađe u udžbeniku.

"Ministarstvo na čijem je čelu ministar Šarčević prvi put dolazi do ovakvog saznanja i mi ćemo preduzeti mjere iz svoje nadležnosti da se analizira udžbenik i donesu prave odluke", najavio je Pajić.

Knjiga Radoša Ljušića dospjela je u žižu javnosti nakon teksta objavljenog u dnevnom listu "Blic" u kojem njegov kolega, Aleksandar R.Miletić, navodi da "udžbenik obiluje stereotipima i neprimjerenim sadržajima o susjednim državama i manjinama u Srbiji".

Tim povodom oglasila se i LSV koja je javno pozvala ministra prosvjete Mladena Šarčevića "da bez odlaganja povuče knjigu iz upotrebe".

Na pitanje Tanjuga da li je za taj korak dovoljan poziv partije LSV i kada će ministarstvo oformiti radnu grupu koja će analizirati udžbenik, Pajić je rekao da "za to postoje određene procedure, kao i da će ministarstvo reagovati na uočen problem i dati određene zaključke.

"Ministarstvu je najvažnije da udžbenici budu adekvatni za učenike osnovnih i srednjih škola. Mi ćemo reagovati i analizirati da li u ovom udžbeniku postoje neprimjerene stvari za učenike tog uzrasta i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti", rekao je Pajić.

Za Ljušićev udžbenik, koji se koristi od 2007.godine, istoričar Miletić u svojoj analizi kaže da je "opterećen negativnim stereotipima i uvredljivim konstatacijama o nesrpskim etničkim zajednicama, kao i da se takva učestalost etničkih diskvalifikacija i uvreda ne nalazi ni u udžbenicima istorije iz Miloševićevog vremena".

On je u tekstu kao stereotipe i neprimjereni sadržaj istakao izraze kao što su "šiptarski feudalci", kojima Ljušić naziva Albance, kao i "konvertiti" ili "poturčenjaci" kojima kvalifikuje današnje Bošnjake muslimanske vjeroispovijesti.

Miletić iznosi primjedbe i na Ljušićevo pisanje o Crnogorcima za koje kaže "da su se kleli u Pravoslavlje, Rusiju i Srbiju, ali nikada iskreno, već prema potrebama".

Upitan da li zbog ovog i sličnih primjera treba sprovesti reviziju postojećih udžbenika za gimnazije i srednje škole, Pajić je najavio da će ministarstvo uskoro pripremiti Zakon o udžbenicima "koji će pokušati da riješi i ovu problematiku".

Ministarstvo prosvjete, kako je rekao, nema evidenciju o tome koji su udžbenici najzastupljeniji u srednjim školama, pa tako ni u kojim gimnazijama se koristi Ljušićev udžbenik.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније