Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

20. 09. 2017. 09:43 >> 09:13
2

PREMIJER PORUČIO

Hrvatska želi rješenje spora sa Slovenijom

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u Njujorku da Hrvatska želi bilateralno da rješava granični spor sa Slovenijom.

 

 

 

Kako kaže, u tom pravcu treba ići korak po korak, dodajući da nema pritisaka Evropske unije da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu koju ne priznaje.

Plenković, koji u Njujorku učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine UN, najavio je novinarima da će se sresti sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom kako bi i sami radili na pripremi Cerarove posjete Zagrebu, do koje bi trebalo da dođe iduće sedmice, prenosi Hina.

Upitan kako komentariše to što Cerar od Evropske unije očekuje da uvjeri Hrvatsku da prihvati odluku arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, Plenković je rekao da takvih uvjeravanja nema.

"Postoje vrlo jasne pozicije Hrvatske i Slovenije. Ja sam puno puta rekao da je pitanje granica pitanje koje se rješava bilateralno, na temelju međunarodnog prava. Hrvatska je išla u arbitražu u dobroj vjeri, kompromitovana je zbog slovenačke strane, odluka hrvatskog sabora je jasna", rekao je Plenković.

I na temelju konsultacija s parlamentarnim strankama, naveo je on, sasvim jasno je da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru i da to žele bilateralnim dogovorom.

"Nastojaćemo korak po korak ići u tom pravcu, nezavisno o bilo čijem drugom stavu, a vodite računa da je to pitanje primarno za Hrvatsku i Sloveniju kao dvije zrele, odgovorne i prijateljske zemlje", rekao je Plenković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније