Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 09. 2017. 23:09 >> 22:45

PLENKOVIĆ SAOPŠTIO

Ne priznaju presudu, ali otvoreni za dijalog

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska ostaje pri stavu da ne priznaje arbitražnu presudu o razgraničenju na moru i kopnu sa Slovenijom i da nema govora o popuštanju, ali da je otvorena za dijalog.

On je to izjavio poslije sastanka u s predstavnicima parlamentarnih stranaka od kojih je tražio podršku za bilateralno rješavanje graničnog spora sa Slovenijom.

"Postigli smo visok stepen razumijevanja da je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenačkom stranom o granici, ali i o nizu drugih otvorenih pitanja", rekao je premijer Hrvatske i nekoliko puta ponovio da je za Hrvatsku arbitražna presuda nevažeća.

On je dodao da su na sastanku razmotreni dalji koraci i da su sve stranke potvrdile da ostaju pri stavu da se ne prihvati odluka arbitražnog suda.

Premijer Hrvatske je više puta rekao da je Slovenija prijateljska zemlja i da se svi razgovori "nastavljaju u tom duhu da bi se kreirala pozitivna atmosfera u kojoj će se izbjeći bilo kakvo podizanje tonova".

Plenković je rekao da će posjeta slovenačkog premijera Mire Cerara biti prilika da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, i da će posjeta, kako vjeruje, biti potvrđena za dvije sedmice.

Podsjetimo, Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je krajem juna da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dvije i po nautičke milje.

Hrvatska, za razliku od Slovenije ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocijenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Slovenija, s druge strane, traži poštovanje i primjenu arbitražne odluke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније