Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

14. 09. 2017. 11:18   >>  10:48 8

U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

Tači: Srbija će priznati Kosovo

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vrijeme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga.

Prema njegovim riječima, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju.

Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i medjunarodna zajednica i zemlje regiona.

"Želim da vjerujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvjesnu integraciju Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači. 

Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu uglogu u tom procesu. 

"Ali, naravno, htio sam kao i uvijek da Sjedinjene Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači povjerenje i gerancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspješan", rekao je kosovski predsjednik najavljajući češće susrete sa predsjednikom Srbije ubuduće. 

Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije u Njujorku već tokom predstojećeg zasjedanja Generalne skupštine UN. Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju. 

"Mi smo juče o tome govorili ovdje u Vašingtonu i imam puno povjerenje da SAD angažovanije pristupe u odlučivanju u tom procesu i da će dati snanu podršku gospođi Mogerini, jer samo EU i SAD, uz učešće drugih faktora, može dovesti do trajnog rješenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primjene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN", ponovio je kosovski predsjednik. 

Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže: "Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosovo ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu kvo', moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније