Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 07. 2013. 11:29 >> 11:29

SKUPLJE GORIVO

U Sloveniji od danas PDV 22%

U Sloveniji se od danas primjenjuju više stope poreza na dodatu vrijednost, pri čemu standardna viša stopa PDV-a od 22 odsto vrijedi za većinu proizvoda i usluga, a niža od 9,5 odsto za 21 grupu proizvoda i robe, među kojima su hrana, lijekovi i novi stanovi.

Za povećanje više stope sa ranijih 20 na 22 odsto i niže stope sa 8,5 na 9,5 odsto, slovenačka Vlada se odlučila u sklopu mjera stabilizacije javnih finansija, računajući na povećanje budžetskih prihoda od 250 miliona eura na godišnjem nivou.

Prema zvaničnim procjenama, povećane stope PDV-a izazvaće pad potrošnje od oko 1,5 odsto ako ih trgovina u cijelosti uključi u konačne prodajne cijene.

Vodeći trgovački lanci najavljuju, međutim, da će nove stope PDV-a koje moraju da obračunaju  već za jul, u nove cijene uključivati postupno, vodeći računa i o velikoj konkurenciji u trgovini, ali i zbog  nastojanja da izbjegnu pad prodaje.

Viši PDV već su danas u cijene goriva uključili slovenački distributeri naftnih derivata, korigujući cijene na više u prosjeku za 1,5 eurocenta za litar, a generalno seocjenjuje da povećani PDV u prvoj fazi neće izazvati talas poskupljenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније