Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

09. 09. 2017. 08:51 >> 08:21
19

OBAVIJESTIO VIGEMARKA

Izetbegović:BiH da ima pristup otvorenom moru

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović obavijestio je šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka da cilj BiH nije da spriječi Hrvatsku da izgradnjom Pelješkog mosta spoji svoje teritorije, već da ostvari svoje pravo na pristup otvorenom moru.

 


 

Izetbegović je naglasio da ostvarivanje tog prava zagarantovanog konvencijom UN, kao i da pravo Hrvatske da spoji svoje teritorije podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je istakao da je to stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine o kojem je Hrvatska zvanično obaviještena i koji nije izmijenjen.

Izetbegović je podsjetio Vigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Evropske komisije predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dvije zemlje kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN o pravu mora.

Bošnjački član Predsjedništva BiH očekuje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje zemlje, ali i same EU.

Hrvatska namjerava da gradi Pelješki most, koji spaja dvije obale te države, odnosno njenu teritoriju sa dubrovačkom regijom, tvrdeći da će most graditi na svojoj teritoriji, ali se BiH tome protivi, jer se na taj način zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru, što je suprotno međunarodnim konvencijama.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u dužini od nekoliko kilometara, i smatra da bi izgradnjom Pelješkog mosta ovoj državi bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније