Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 07. 2013. 10:26   >>  10:26

PROBLEM JMBG

Novi protesti u BiH

Stotinjak građana okupilo se danas pred Parlamentarnom skupštinom BiH i Zgradom prijateljstva između BiH i Grčke kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo neradom domaćih političara.

 

Kako javlja agencijs Anadolija (AA), protesti nisu bili najavljeni, što je zakonska obaveza, ali se policijske snage solidarišu sa građanima, te se ne očekuje njihova intervencija. A građani još uvijek pristižu.

Pod sloganom "Otkaz 01. 07.", građani izražavaju bunt zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) na nivou države BiH, budući su na masovnim protestima 11. juna građani odgovornima dali rok do 30. juna da usvoje Zakon.

Organizatori su pozivali sve građane Bosne i Hercegovine na bojkot 1. jula, zahtijevanje otkaza političara, te da danas ne kupuje ništa osim hljeba.

"Sve njihove godine su neradne'', ''Otkaz!", "JMBG", "Otkaz 01.07" samo su neki od transparenata kojima građani, uz pištanje, poručuju političarima da im je dosta nerada.

Građani koji prolaze ulicom Zmaja od Bosne pored Trga Bosne i Hercegovine oglašavaju se sirenama u znak podrške demonstrantima, a ispred zgrada institucija postavljeno je i ozvučenje.

Proteste zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana podstakla je vijest o bolesti Belmine Ibrišević, djevojčice koja nije mogla otići u Njemačku na liječenje, jer nije imala matični broj.

Neformalna grupa građana okupila se 5. juna uoči sjednice Vijeća ministara BiH ispred zgrade institucija BiH, kako bi izvršili pritisak da državna vlada napokon usvoji Zakon. Vijeće ministara donijelo je privremenu odluku o izdavanju matičnih brojeva, ali građani nisu bili zadovoljni, te su nastavili proteste sa zahtjevima za hitno usvajanje Zakona.

Naredni dan, 6. juna blokirali su zgrade bh. institucija te su tako do 4 sata ujutro narednog dana unutra ostali uposlenici te oko 250 stranih državljana koji su bili na konferenciji u Parlamentarnoj škupštini BiH. Protesti i blokada zgrade izazvali su oštrke kritike bh. političara, a posebno onih iz Republike Srpske, koji su najavili da neće dolaziti na posao.

Na drugim velikim protestima u kojima je učestvovalo više hiljada građana, 11. juna, dat je rok političarima do 30. juna da usvoje zakon o JMBG, ali taj rok nije ispoštovan.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније