Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 07. 2013. 08:43 >> 08:44
1

JUGONOSTALGIČAR

Dodik: Mogli smo svi zajedno u EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da mu, kao nekome koji se sjeća "jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija", obavezno dolazi misao i pitanje "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU".

On je u intervjuu za njemačku državnu televiziju ARD rekao: "Tamo smo mogli da budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumitne, imamo to što imamo".

Govoreći o evropskom putu bivških jugoslovenskih republika, Dodik je ocijenio da je "dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada je i Srbija dobila neke uslovne datume".

Kad je riječ o evropskoj perspektivi BiH, Dodik smatra da to ne podrazumijeva promjenu njenog unutrašnjeg uređenja, ali je, kako je istakao, pitanje šta će biti sa Evropom.

Dodik smatra da Evropa "očigledno nije ono što je bila prije pet godina", te da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nijesu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Što se tiče BiH, predsjednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te riječi, da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

"To znači da narodi koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji nijesu mogli u svijet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji natjerali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lijepe želje o tome kako je lijepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život", pojasnio je Dodik.

On je rekao da nije sporno zajedništvo, ali je sporan način na koji se u tom zajedništvu upravlja resursima, te majorizacija i preglasavanje, a tendencije ka tome su veoma vidljive.

Unutar BiH, prema njegovim riječima, nema konsenzusa o njenom postojanju i "nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati ostaju da žive u BiH".

"Oni su ovdje natjerani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne problem", zaključio je Dodik.

On je uvjeren da se na prostoru BiH dešava "nezavršena ištorija".

"Dešava se nasilje kojim smo mi Srbi utjerani u BiH, a ne želimo da budemo u njoj, ili oni koji žele, žele da imaju sve i dominiraju drugima", tvrdi Dodik.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније