Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 08. 2017. 22:00   >>  21:30

TAČI NAJAVIO

Referendum o sporazumu sa Srbijom

Građani Kosova će dobiti priliku da se o konačnom sporazumu sa Srbijom izjasne na referendumu, poručio je kosovski predsjednik, Hašim Tači.

On je, u intervujuu za RTK, rekao da bi "taj sporazum morao da bude u direktnoj volji građana", i dodao "da će u nastavku dijaloga direktno učestvovati i Sjedinjene Američke Države".

Poruku o mogućem referendumu iznio je u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini - u Briselu.

On je izjavio da očekuje da Kosovo formira "ekipu jedinstva" u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva.

"Želio bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsjednik zemlje predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima, ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, vjerskih zajednica - stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces," kaže Tači, prenosi portal "Kossev".

Prema njegovim riječima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

"Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dvije države i dva naša naroda", rekao je Tači.

On je naveo da je "sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude dio evropske porodice" a da, kako je naveo "mi kao dvije zemlje možemo da idemo naprijed jedino saradnjom, građenjem dobrosusjedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo".

Tači je rekao i da "u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD".

"Budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO-a, morao bi, smatram, da bude u direktnoj volji građana kroz referendum," dodaje Tači.

Najavljuje i, kako kaže, "direktno učešće" Sjedinjenih Američkih Država u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih," kaže kosovski predsjednik.

Tači uskoro putuje u Ameriku gde će se sastati sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Ponovio je ranije poruke da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva. Istakao je važnost dogovora o pravosuđu, a osvrnuo se i na formiranje kosovskih institucija, ponavljajući da je važno njihovo brzo formiranje.

(B92)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније