Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio P.R. [ Beta ]

26. 08. 2017. 23:16 >> 22:45
4

UNESKO I KOSOVO

Brnabić: Sa Zaevom potpuna saglasnost

Premijerka Srbije, Ana Brnabić izjavila je danas u Draču da je sa svojim makedonskim kolegom Zoranom Zaevom razgovarala o pitanju članstva Kosova u Unesku i ocijenila da za sada o tom pitanju imaju "potpunu saglasnost".

"Mislim da tu imamo za sada potpunu saglasnost, da je eventualno glasanje u bilo kom trenutku Makedonije za članstvo Kosova u Unesku protiv interesa Srbije i da ne bi dalo signal za dobru saradnju Srbije i Makedonije", rekla je Brnabić na margini sastanka predsjednika vlada regiona u Draču.

Ona je rekla da misli da je Srbija "jasno i glasno to rekla" i da je predsjednik vlade Makedonije tu poruku potpuno razumio i dodala da ne bi ulazila u spekulacije da li će to pitanje biti na dnevnom redu ili ne.

Brnabić je rekla da je dobro da je sastanak poput ovog u Draču održan poslije Zapadnobalkanskog samita u Trstu, i da je danas uglavnom bilo riječi o implementaciji plana za regionalno ekonomsko povezivanje dogovorenog u Trstu i kako to može da se implementira da ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

"Dogovorili smo se i mislim da je to najveći zaključak za danas da na nivou kabineta predsjednika vlada imamo regionalne koordinatore da u naredne dve do tri nedjelje svi damo imena tih koordinatora koji će zajedno sa komorama raditi na implementaciji akcionih planova", rekla je ona.

Ona je rekla da su danas održani i sastanci sa predstavnicima Svjetske banke, da je tu bio i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

"Čini mi se da sve u svemu imamo mnogo bolju saradnju i da ćemo kao region krenuti zajedno napred i dati jednu poruku da kao region postajemo mnogo, mnogo stabilniji", rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da nju čeka učestvovanje na strateškom forumu u Bledu 4. septembra, gdje će se sastati sa predsjednikom Vlade Slovenije i sa kolegama iz vlade Slovenije.

"Radujem se tome, mi imamo puno stvari koje smo pokrenuli i kada sam bila u prethodnoj vladi. Poslije toga, vidjećemo za još neki regionalni skup", dodala je Brnabić.

U novembru je upućen poziv predsjedniku Vlade Makedonije da posjeti Beograd da se dogovori oko zajedničke sjednice dvije vlade.

Brnabić je rekla da će evropski komesar za proširenje Johanes Han uskoro posjetiti Srbiju, i da je sa njim malo razgovarala oko poziva predsjednika Aleksandra Vučića o pozivu na nacionalni dijalog oko Kosova, ali da će Han o tome više govoriti kad posjeti Srbiju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније