Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija; B.V. ]

24. 08. 2017. 21:32 >> 21:03

PLENKOVIĆ SAOPŠTIO

Za obnovu od požara 20 miliona

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na brojne požare koji su opustošili dio hrvatskog priobalja te najavio osiguravanje sredstava za naknadu šteta za opožarena poljoprivredna zemljišta. Poručio je kako se pregovori sa Slovenijom oko razgraničenja nastavljaju te potvrdio maksimalnu hrvatsku uključenost u borbu protiv terorizma.

 

Kao glavne uzroke požara premijer Andrej Plenković naveo je veliku sušu, manjak opreza kod pojedinaca i namjerna podmetanja za koja je poručio kako će biti istražena od strane policijskih nadleženih tijela te najstrože sankcionisana.

Plenković je ipak konstatovao kako, uprkos velikom broju požara, nijedna osoba nije smrtno stradala te kako nije došlo do uništavanja važnijih infrastrukturnih objekata.

"Poruka je da tokom godine moramo raditi na prevenciji požara, bilo kroz Hrvatske šume, bilo kroz uređenje poljoprivrednog zemljišta", kazao je premijer.

Plenković je najavio iznalaženje sredstava kako bi se posebno nagradili piloti i vatrogasci koji su u posljednjem periodu uložili velike napore u gašenje požara.

Kazao je kako je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo tender za dodjelu sredstava za obnovu izgorjelih poljoprivrednih zemljišta, za što je osigurano 150 miliona kuna (preko 20 miliona eura). Tender će krenuti početkom oktobra kada će svi koji su oštećeni požarima imati priliku dobiti sredstva za naknadu štete iz ovoga fonda.

Dio sredstava za naknadu štete nastojat će se pribaviti iz evropskih fondova, kazao je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na pregovore sa slovenskim političarima oko arbitražne presude suda u Hagu koju Hrvatska ne prihvata jer je iz arbitražnog procesa istupila prije njezinog donošenja.

Plenković je kazao kako je ispred hrvatske Vlade poslana poruka ohrabrenja i podrške svim hrvatskim ljudima koji žive na području Savudrije i spornog pograničnog područja između Hrvatske i Slovenije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније