Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

23. 08. 2017. 08:45 >> 08:15
27

HODŽAJ PORUČUJE

"Kosovo treba da dobije stolicu u UN"

Kosovski ministrar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da Kosovo na kraju dijaloga sa Beogradom treba da postane članica UN.

On je u intervjuu bečkom listu "Standard" rekao i da se Kosovo nalazi u posljednjoj fazi stvaranja države.

Hodžaj je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da ne bi trebalo više razgovarati o tehničkim pitanjima, već dijalog uz podršku SAD i EU dovesti u završnu fazu, u kojoj bi Kosovo dobilo svoje mjesto u UN, i uslijedilo međusobno priznanje Srbije i Kosova.

"Bez svega toga je dijalog besmislen. Zbog toga bi trebalo biti ograničen, kako po pitanju sadržaja tako i po pitanju vremena", smatra on.

Kako kaže, postoje države na svijetu koje ne priznaju druge, ali ipak ne blokiraju njihovo članstvo u UN. Kosovo i Srbija su susjedi, i međusobno priznavanje trebalo bi, kako tvrdi, da bude cilj.

Prema Hodžaju, sve dok Srbija ne prizna Kosovo ne može biti procesa pomirenja između dva naroda.

"Predsjednik Aleksandar Vučić je spreman da pragmatično djeluje. Međutim, čudi me da srpsko civilno društvo i crkva, koja je igrala lošu ulogu u kosovskom konfliktu, ni poslije 20 godina nijesu spremni da budu glas razuma", kritikovao je Hodžaj.

Na pitanje da li bi sporazum mogao da liči na onaj između dvije Njemačke kazao je da ne treba, jer on ne treba da bude nikakav model, pošto je svaka realnost zasebna.

Hodžaj je, povodom izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu, kazao da je u Srbiji ovaj scenario uvijek bio na stolu, ali je istorija pokazala da je pogrešan.

"Granice na Balkanu su fiksne i oni koji predlažu promjene u vezi Kosova, dovode stabilnost u opasnost. To bi izazvalo domino efekat, a ni EU, niti SAD ne bi bile spremne da takva rješenja prihvate", smatra on.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније