Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2017. 08:49 >> 08:21

STEJT DEŠPARTMENT

U regionu ograničene vjerske slobode

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u godišnjem izvještaju o religijskim slobodama u svjetu za 2016. godinu da pojedine manjinske vjerske grupe u Srbiji ukazuju na "problem registracije prema postojećem zakonu", ističući da je taj propis "pristrasan". U odjeljku o Hrvatskoj ukazuje se na 20 napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve koja upozorava na rast netolerancije u društvu.

"Vjerske grupe i nevladine organizacije nastavile su da se žale na zakon i vladinu primjenu zakona u vezi sa vjerskim grupama i njihovim aktivnostima. Manjinske vjerske grupe, nevladine organizacije i drugi posmatrači smatraju da je zakon pristrasan zbog njegove diferencijacije između takozvanih tradicionalnih i netradicionalnih vjerskih grupa", navodi se opštirnom izvještaju u odjeljku o Srbiji, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U izvještaju se dodaje da protestantske crkve i organizacije civilnog društva u Srbiji pozivaju "vladu da ukine djelove zakona koji kategorizuju vjerske grupe na taj način".

"Netradicionalne vjerske grupe, uključujući baptiste, evangeliste i druge protestante navele su da vlasti postavljaju dodatne zahtjeve za registraciju", dodaje se u tekstu.

Stejt department je naveo da prema saznanjima "pojedine male izdavačke kuće i ultranacionalističke grupe nastavljaju da prodaju prevode antisemitskih knjiga. Takođe, objavljuju se i kritički tekstovi prema netradicionalnim vjerskim zajednicama".

"Jehovini svjedoci su prijavili nekoliko napada na njihovu imovinu, ali policija nije uhvatila nijednog počinioca", dodaje se u izvještaju Stejt departmenta.

U odjeljku o Hrvatskoj ukazuje se na 20 napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve koja upozorava na rast netolerancije u društvu.

Stejt department navodi i spor oko obilježavanja godišnjice stradanja u Jasenovcu.

"Predstavnici Jevreja i Srba (prije svega crkveni velikodostojnici) organizovali su odvojeno manifestaciju, bojkotujući skup koji su u aprilu organizovali hrvatski zvaničnici. Kao razlog su naveli nastojanje zvaničnog Zagreba da umanji zločine pronacističkog ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata", dodalo je američko ministarstvo.

U odeljku o BiH navodi se da pripadnici manjinskih vjerskih zajednica ističu da su i dalje lišeni mogućnosti da budu imenovani na pozicije u vladi i parlamentu.

Predstavljajući izvještaj, američki državni sekretar Rekst Tilerson je rekao da je gotovo 80 odsto svjetske populacije izloženo ograničenjima ili neprijateljstvu u ispoljavanju vjerskih sloboda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније