Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 06. 2013. 13:28   >>  15:01 1

SA TVITERA

Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom

Predsjednik Savjeta Evropske unije Herman van Rompej objavio je na svom nalogu na Tviteru da je Savjet danas odlučio da pokrene pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Van Rompej kazao da su šefovi evropskih država i vlada odlučili da prisutupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u januaru naredne godine.

Rompej je kazao da je to istorijski trenutak za Balkan i Evropu u cjelini.

"Ta odluka, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posljedica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprili", rekao je Rompej na konferenciji za novinare.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Rompej je naveo da će lideri Evropske unije potvrditi pregovarački okvir za Srbiju prije početka pregovora u januaru, ali bez dodatnih uslova, prenosi Tanjug.

On je najavio da će u ponedjeljak otputovati u posjetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka uprocesu evrointegracija Srbije i Kosova.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso na konferenciji za novinare pozdravio je odluku da se odredi datum pregovora sa Srbijom, ocijenivši da je reč o istorijskom događaju.

"Sjetimo se šta se nedavno dešavalo u tom dijelu Evrope, gdje je bjesnio rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je on, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".

Rompej i Barozo su najavili da će u nedjelju biti u Zagrebu, gdje će svečano biti obilježen prijem Hrvatske u EU.

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora.

"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније