Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 08. 2017. 09:56   >>  09:27

ODGOVOR HRVATSKOJ

Srbija pripremila set mjera i aktivnosti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, pripremila set aktivnosti i mjera povodom odluke Hrvatske da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz država regiona.

"Naše mjere su vezane za fitosanitarne kontrole, odnosno kontrole za proizvode biljnog i životinjskog porijekla. Svaki proizvod koji dolaz iz Hrvatske mi kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima", rekao je Nedimović za televiziju Pink.

On je istakao da Srbija neće odustati od svojih aktivnosti dok Hrvatska ne ukine mjere koje je uvela Srbiji, ali i Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji i ocijenio da je dobro što postoji zajednički stav i interes u regionu.

Nedimović je rekao da nigde ne postoji po kamionu veća naknada od 20 do 25 eura, a u Hrvatskoj je 270 i da ne razumje obrazloženje Hrvatske da to nije mjera protiv susjeda već 168 država.

"Neko je želio da bude populista na svojoj teritoriji i zadovolji dnevno-političke potrebe zbog čega sada treba da ispašta cio region", ocijenio je Nedimović.

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su juče na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cijena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 puta, treba da odgovara stvarnim cijenama i treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u zemljama i EU.

Oni su zatražili i od Evropske komisije da interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније