Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 06. 2013. 20:18   >>  22:16

NA ČEKANJU

Berlin odgađa datum za Srbiju

Srbija će sjutra dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom najranije u januaru naredne godine, ako u decembru Evropski savjet procijeni da je potpuno primijenjen briselski sporazum sa Prištinom.

 

 

Na taj redosljed poteza, kako pišu "Novosti", presudno će uticati odluka njemačkog Bundestaga, po kojoj će početak pregovora zavisiti od poznatih stepenica koje Beograd mora da savlada.

Srbija neće dobiti nikakve nove uslove, ali ni precizan datum za nastavak evropskih integracija.

Konkretno, njemački parlament ovlastio je kancelarku Angelu Merkel da na današnjoj sjednici Evropskog savjeta glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU. Po njima, ti pregovori bi mogli zvanično da počnu ukoliko bi ES u decembru potvrdio „potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova“.

Prema zaključcima Bundestaga, prva pristupna konferencija mogla bi da se održi najranije u januaru, a ne najkasnije, kako su preporučili šefovi diplomatija EU u Luksemburgu.

Podnoseći izvještaj savezne vlade, kancelarka Angela Merkel ocenila je da su „i Srbija i Kosovo“ bez sumnje proteklih mjeseci postigli odlučujući napredak u normalizaciji odnosa.

"Ali, bez sumnje, sporazumi moraju da budu sprovedeni. Proces normalizacije se mora nastaviti, i pre pristupa Srbije EU mora doći do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom", rekla je ona.


Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da očekuje da Vidovdan, po prvi put u cjelokupnoj istoriji, u toj zemlji dočekaju sa dobrim vijestima, koje će stići iz Brisela.

On se danas sastao u Beču sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom.

U zajedničkom obraćanju predstavnicima medija, Vučić se zahvalio Špindelegeru na svemu što je za Srbiju učinio u posljednjih nekoliko nedjelja i na podršci koju je pružao za što skorije dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora te zemlje sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Ponosan sam na činjenicu da smo ispunili sve obaveze i da smo postali pouzdan partner. Austriju doživljavamo kao iskrenog partnera, a gospodin Špindeleger je u tome odigrao najznačajniju ulogu", istakao je Vučić.

On je naglasio da je za Srbe sjutra najvažniji praznik, Vidovdan.

"Očekujemo da ga, po prvi put u cjelokupnoj istoriji, dočekamo sa dobrim vijestima. Očekujemo dobre vijesti iz Brisela, mada nijesmo oduševljeni onim što su neki iz Evropske unije govorili. Ali, mi naš posao znamo, moramo zemlju da modernizujemo i zainteresujemo strane investitore“, poručio je Vučić.

On je ovaj sastanak ocijenio izuzetno značajnim i naglasio da "Srbi dugo pamte i umiju da budu zahvalni onima koji su bili uz njih u teškim trenucima".

Špindeleger je istakao da je Vučić "arhitekta" svega uspješnog što je Srbija uradila u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Ono što je obećano to je i urađeno i time sam oduševljen. Srbija je danas pouzdan partner, a mi Austrijanci smo uvjereni da pregovori moraju početi što prije. Mi ćemo podržati Srbiju na tom putu jer Srbija pripada Evropskoj uniji. Sada moramo da razvijamo i unaprijedimo naše ekonomske odnose, kao i ulaganja u Srbiju", zaključio je Špindeleger i dodao da će o tome razgovarati sa austrijskim privrednicima.

 

Van Rompej: Sjutra odluka da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom

 


Predsjednik Savjeta Evropske unije Herman van Rompej obavijestio je u današnjem telefonskom razgovoru predsjednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića o pripremama za sjutrašnju sjednicu Evropskog savjeta, koji će, kako je rekao, donijeti odluku da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom za članstvo u Evropskoj uniji, bez novih uslovljavanja, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

Prva međuvladina konferencija biće održana najkasnije u januaru 2014., a prije toga će Evropski savjet na decembarskom sastanku usvojiti okvir za pregovore, naveo je u današnjem telefonskom razgovoru Van Rompej, koji će posjetiti Beograd u ponedjeljak, 1. jula.

(Novosti, Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније