Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Tanjug/Index [ Objavio: O.Z. ]

05. 08. 2017. 10:20 >> 13:42
23

KITAROVIĆ U KNINU

Jednog dana i sa Srbima da obilježimo "Oluju"

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina danas je počela manifestacija obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Istovremeno, obilježavaju se Dan branitelja i 22. godišnjica akcije hrvatskih snaga "Oluja"..

Na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, državni vrh je položio cvijeće, a cijela manifestacija za razliku od prethodnih godina svedena je na Kninsku tvrđavu i nešto malo na centralni Gradski trg, gdje ovog puta neće biti obraćanja zvaničnika.

Za razliku od prethodnih godina, večeras u Kninu neće nastupitati hrvatski kantautor Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, već Prljavo kazalište.

Da li zbog toga ili zbog velike vrućine, jer Knin je juče bio najtopliji grad sa više od 40 stepeni Celzijusa, na centralnom gradskom trgu značajno je manje ljudi u odnosu na prethodne godine, javlja Tanjug.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je po dolasku na Kninsku tvrđavu rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama.

"Mi se ne veselimo bilo čijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnosti svih građana", rekla je Kitarović novinarima u Kninu .

On je poručila da je Hrvatskoj žao svakog života, i srpskog i hrvatskog, i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu.

"Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova", kazala je hrvatska predsjednica, upitana da li predstavnici Srpskog narodnog vijeća treba da budu u Kninu, prenosi portal Index.

Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Premijer Andrej Plenković kazao je da hrvatska država ne da na "Oluju" isto onako kako hrvatski branitelji nijesu dali na Hrvatsku.

"Ne bi bilo ništa od toga da nije bilo akcije Oluja. Za manje od četiri dana oslobođeno je 20 odsto hrvatskoj teritorija. Iz tih područja protjerano je 200.000 naših sugrađana, koji su se tek 1991. uspjeli da se vrate. Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostaće upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj istoriji", istakao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske, Damir Krstičević, kazao je da kao vojnik, zapovjednik i učesnik "Oluje" može reći da je ta akcija simbol vojničkog uspjeha, junaštva i kruna svih pobjeda.

"Želim da zahvalim svim braniteljima, nastradalima, vojnicima, policajcima, svima koji su u tome učestvovali, a najviše porodicama branitelja za današnji mir i slobodu u našoj Hrvatskoj, želim čestitati Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Budimo dostojanstveni u obilježavanju", rekao je Krstičević.

"Znali smo svi mi da radimo nešto dobro za svoj narod i državu, mi rat nijesmo željeli, hrvatska vojska i policija u sinergiji i zajedništvu... Vidjeli ste da smo izašli kao pobjednici, vidjeli ste i našeg saveznika koji je rekao da se Oluju izučava na vojnim školama kao briljantnu akciju", rekao je hrvatski ministar odbrane.

Za sve prisutne u Kninu "Oluja" je najvažnija vojna akcija, akcija za oslobođenje Hrvatske od, kako kažu, velikosrpske agresije tadašnje režima u Beogradu.

Bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir izjavio je da je "Oluja" bila veličanstvena aakcija oslobađanja Hrvatske od “velikosrpske Miloševićeve agresije”.

“Oluja je bila akcija oslobađanja Hrvatska, stvarna i konačna pobjeda u domovinskom ratu, pobjeda nad agresorom. Hrvatska je bila napadnuta, Hrvatska se branila i u tom ratu je pobijedila”, rekao je Štir.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније