Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

01. 08. 2017. 09:50 >> 09:21
9

OPERATIVNA SAZNANJA

Planirali sukob između SRB i MKD

Srpske obavještajne službe dobile su informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci.

Osim njih, u taj scenario je uključen i dio vlasti u Makedoniji, saznaju "Večernje novosti".

Plan je, prema saznanjima beogradskog lista, da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije. Oni bi navodno trebalo da budu obučeni u uniforme srpskih vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim djelovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navodi beogradski list pozivajući se na saznanja koje su dobili od operativaca s terena. 

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sačeka da ti "uljezi" u srpskim uniformama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije jer bi se to tumačilo kao da Srbija pokušava da organizuje neku oružanu pobunu u Makedoniji.

Dalje, plan je da se zvanični Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susjedne države i da želi da pocijepa teritoriju Makedonije. 

Drugi dio plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela "spektakularnim hapšenjem" izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumijevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa. 

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obaviješten izvor "Novosti". Ta saznanja srpskih operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi dalje list. 

Ovaj scenario baca senku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješene sve nesuglasice dvije zemlje. 

Međutim, bezbjednosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije.

Iza svega, navodno, stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očerkivanja dobija posebno na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније