Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

31. 07. 2017. 18:50 >> 18:21
1

U SRIJEDU

Brnabić će se sastati sa Pensom u PG

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće u srijedu, 2. avgusta u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje gdje će imati bilateralni susret sa potpredsjednikom SAD Majklom Pensom, prenosi Beta.

Učešće Brnabić na skupu će biti prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmijeni mišljenje o tome kako dalje unaprijediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

Predsjednica Vlade Srbije će istaći i "dosljednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susjedima rješavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rješenja".

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda, navodi se u saopštenju.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbjednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine, i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbjednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsjedava Makedonija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније