Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 07. 2017. 13:51 >> 13:23
2

POSLIJE BREGZITA

Velika Britanija sprema politiku prema Balkanu

Odbor za međunarodne odnose britanskog parlamenta pokrenuo je raspravu o budućim odnosima Velike Britanije i Balkana s posebnim osvrtom na pristup Londona tom regionu poslije Bregzita.

 

 

 

 

Zainteresovane za učešće u raspravi "Poslije Bregzita: Velika Britanija i Balkan" Odbor je pozvao da do 15. septembra dostave pisane predloge.

Politika Velike Britanije prema Balkanu koji je, kako se navodi u pozivu, poslije sukoba iz devedesetih, ostao region nestabilnosti na granicama EU, do sada je u najvećoj mjeri bila povezana s politikom EU.

Sa očekivanim izlaskom iz Unije, London je dobio priliku da razmotri značaj Balkana za Veliku Britaniju i da preispita britanski angažman u tom regionu.

Odbor navodi da u raspravi treba da se razmotre razvoj geopolitičke situacije u regionu i izazovi, posljedice po Veliku Britaniju i kakav treba da bude odgovor britanske vlade.

Kako je navedeno na sajtu britanskog parlamenta, tema su i socijalni, politički i ekonomski izazovi s kojima se Balkan suočava.

Među ključnim pitanjima su koji je britanski interes, direktan ili indirektan, na Balkanu, kakve su posljedice po NATO toga što neke zemlje regiona grade bliske vojne i ekonomske veze sa Rusijom i kako Velika Britanija može da podrži stabilnost u regionu.

Učesnici u raspravi takođe treba da ponude odgovor na pitanje šta Velika Britanija može da uradi da pomogne borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu, kao i koji su ključni ekonomski izazovi na Bakanu i da li Velika Britanija tu može da ima konstruktivnu ulogu.

Kako je navedeno u pozivu, pitanja su brojna, ali predlozi za raspravu ne moraju da sadrže odgovore na sva.

Takođe je preporučeno da pisani predlozi ne budu duži od tri stranice. Rok za odgovore je 15. septembar, a javna slušanja će biti održana do oktobra. Odbor će izvještaj sa preporukama dostaviti gornjem domu parlamenta u decembru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније