Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 07. 2017. 09:42 >> 09:13
1

ĐURIĆ OCJENJUJE

Dogovor s Albancima uz obostrane interese

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ocijenio je danas da je dogovor Beograda i Prištine moguć ako obje strane njime budu jednako zadovoljne ili nezadovoljne.

 

 

 

Đurić je na Televiziji Pink kazao da Beograd hoće sporazum s Prištinom, ali ne tako da se time ispune samo nacionalni interesi kosovskih Albanaca ili - kako je naveo - "njihovi snovi o nezavisnosti".

"Svaki sporazum mora uzeti u obzir i srpske i albanske interese.

Možemo da se dogovorimo ako i jedni i drugi budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni", kazao je on.Povodom najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju društvenog dijaloga o Kosovu, Đurić je procijenio da razgovor o toj temi "može biti ljekovit" i donijeti više ideja i "veće okupljanje oko državnih i nacionalnih ciljeva".

"Oko 1,2 miliona Albanaca na Kosovu i Metohiji se bore za nezavisnost, oni znaju šta hoće.

Za ono što mi želimo da postignemo, moramo imati što širi društveni konsenzus. Treba poći od našeg interesa, ali i sagledati interes druge strane kako bismo znali šta da očekujemo od njih", kazao je Đurić.

On je kazao da će Beograd nastaviti da se bori za više od 120.000 Srba i hiljade Goranaca, Bošnjaka, Roma na Kosovu i Metohiji koji se po njegovim riječima, "osjećaju dijelom države Srbije".

"Naša je obaveza da nastavimo da vodimo brigu o svima njima. Naš narod je riješen da opstane na Kosovu i Metohiji, to potvrđuje i činjenica da tamo imamo najveći natalitet na cijeloj teritoriji Srbije i što će država nastaviti da podržava", kazao je Đurić.

Govoreći o pregovorima o formiranju nove vlade u Prištini, Đurić je rekao da je Beograd savjetovao predstavnike Srpske liste da budu strpljivi i da puste albanske stranke da se međusobno rasprave.

"Treba da vidimo da li postoji prostor da se sa nekim od njih razgovara o srpskim interesima, ali kako mi se za sada čini, oni teško da će moći bez razgovora sa Srbima da formiraju pokrajinsku vladu.

To je dodatna vrijednost za srpski narod koji kroz tu priču može da pokuša da riješi neke svakodnevne probleme", kazao je Đurić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније