Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B92/Tanjug [ Objavila R.B. ]

24. 07. 2017. 22:53 >> 22:24
10

VUČIĆ PORUČIO

"Pitanje Kosova moramo riješiti"

Ključna stvar koja nas sve vrijeme stopira je pitanje odnosa prema Kosovu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da ima plan, ali da inicira širok društveni dijalog o tom pitanju jer želi da čuje i šta drugi misle.

"Mislim da dobro znam i istoriju i stvarne odnose. Šarl de Gol je rekao da bez realnosti politika nema nikakvu vrijednost", rekao je Vučić za Pink TV. 

Kao što se uljuljkujemo uvijek da možemo da radimo manje, a da zarađujemo više, isto tako, objasnio je, po pitanju Kosova volimo da mislimo da će doći neka vlast, pa će to da riješi. Tako neki misle da otjeraju i Srbe iz Gračanice po hrvatskom modelu. Neće moći ni to, niti mi da bilo koga fizički čistimo. To više nije realno", kazao je Vučić. 

Istakao je da bismo imali snagu moramo biti realni, racionalni i ozbiljni. 

"Kosovo je istorijsko pitanje, za koje je teško optuživati bilo kog u prošlosti. Svi su pravili greške, jer niko nije želio racionalno da sagleda stvari", rekao je on dodajući da to ne znači da priznajemo Kosovo. 

"Ali, to tako ne ide...Moramo biti realni, racionalni i ozbiljni. Pitam ljude, na primjer, kako ćemo imati srpsku vlast u Mališevu i Štimlju? Najviše volimo sebe da lažemo", primijetio je Vučić i ukazao da je riječ o istorijskom pitanju, te teško da možemo i Miloševića da krivimo za to. 

Podsjetio je da je, istorijski, problem počeo 1878, kada je formirana Prizrenska liga, čiji je osnovni cilj formiranje Velike Albanije, te da Albanci 1946. godine formiraju treću Prizrensku ligu u Njujorku, gdje je najjače uporište albanske dijaspore i od tada su nam, kaže, nanijeli mnogo štete. 

Neki će, ocijenio je, reći: Evo ga, hoće da prizna nezavisnost Kosova. 

"Ako ostavimo djeci neriješeno ovo pitanje, opet će naša djeca da se biju, jer je pitanje da li će se riješiti za 10, 20 ili 100 godina", rekao je Vučić. 

"Moramo da postavimo stvari u realne okvire. Šta možemo da ostvarimo, a šta ne, ali da ne sprječavamo budućnost za našu djecu. Dok to ne riješimo, imaćemo zamrznut konflikt i nikada se nećemo iz toga izvući", rekao je predsjednik Srbije. 

Razgovaraće, ističe, sa svima koji to hoće, ko neće - ne mora. . . neka razgovaraju akademici, crkva, istoričari, političari i obični ljudi, istakao je Vučić. 

"Evo otvaramo dijalog i večeras i razgovaraću sa svima koji hoće“, rekao je Vučić. 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније