Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 06. 2013. 23:53 >> 23:53
4

KAIRO OBJAVIO

Zvanično: Egipat priznao Kosovo

Zvaničnu odluku o priznaju Kosova od strane Egipta ministru vanjskih poslova Kosova, Enveru Hodžaju saopštili su ministar vanjskih poslova Egipta, Mohamed Kamel Amr i pomoćnik egipatskog predsjednika za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, Ešam Al Hadad.

Odluka Vlade Egipta o priznanju Kosova, kao nezavisne i suverene države objavljena je i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva vanjskih poslova Egipta.

“U okvirima stalnih napora Arapske Republike Egipat za konsolidacijom međunarodnog mira i bezbjednosti i u okviru onoga što ističe Karta Ujedinjenih nacija o pravima naroda na samoopredjelenje i u skladu sa savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010., koje smatra proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, Vlada Arapske Republike Egipat odlučila je 26. juna 2013. da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”, kaže se u izjavi zvaničnog portparola Ministarstva vanjskih poslova Egipta.

U izjavi se naglašava i da Egipat želi da uspostavi dobre odnose sa Kosovom na svim poljima i istovremeno se potvrđuje njegovo angažovanje na nastavku i osnaženju dobrih odnosa koje ih povezuju sa zemljama regiona.

Ranije danas, ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hodžaj je saopštio da je Egipat priznao Kosovo.

“Najstarija država na svijetu, Egipat, zvanično je priznala najmlađu državu u Evropi”, napisao je Hodžaj na svom profilu na društvenim mrežama. On je pojasnio da je potvrdu priznanja dobio od asistenta egipatskog predsjednika, Mohameda Morsija.

“Vijest o zvaničnom priznanju Kosova od strane Egipta dobio sam od Esamela al Hadada, asistenta egipatskog predsjednika”, naveo je Hodžaj.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova nije saopštilo tačan broj zemalja koje su do sada priznale Kosovo, tako da bi piznanje Egipta trebalo biti 100. ili 101. priznanje. Tačan broj zemalja koje su priznale Kosovo nije poznat zato što su pojedine zemlje priznale nezavisnost, ali to priznanje nijesu ozvaničile dokumentom.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније