Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

24. 07. 2017. 14:39 >> 14:19

OVE GODINE

Kosovo se nije kandidovalo za Unesko

Kosovo se ove godine nije kandidovalo za članstvo u Unesku, kaže lider Alijanse za novo Kosovo i jedan od najbogatijih Albanaca u Evropi i svijetu Bedžet Pacoli.

Pacoli je pitao odlazećeg kosovskog ministra Hodžaja "zašto je zamajavao javnost" rekavši da je Kosovo obezbijedilo glasove potrebne za članstvo u Unesko-u i Interpolu, prenosi "Epoka e Re".

"Žalim što moram da vas obavijestim da se Kosovo nije prijavilo za članstvo i to neće biti ni tema sljedeće konferencije", rekao je Pacoli.

Hodžaj je sa druge strane rekao da ima dosta vremena da se Kosovo prijavi za članstvo u obje organizacije.

Prema njegovim riječima, Priština je obezbijedila dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol.

On je rekao i da je "jedna država okončala sve procedure za priznavanje nezavisnosti Kosova".

Međutim, Hodžaj u intervjuu koji prenosi Zeri želio da kaže o kojoj zemlji je riječ.

"Prošle godine sam posjetio mnoge države svijeta i tokom tih posjeta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja vjerujem da je Kosovo obezbijedilo glasove", kazao je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo, prije nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni "domaće zadatke" i u Skupštini usvoji Zakon o vjerskim slobodama i Zakon o kulturnom nasljeđu.

Za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo "protiv".

Prištinskim vlastima je za prijem u Unesko potrebno više od dvije trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasijedanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније