Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 07. 2017. 14:55   >>  14:28 3

SUD U SKOPLJU

Makedonski novinar pušten iz pritvora

Krivični sud u Skoplju oslobodio je iz pritvora novinara Zorana Božinovskog, saopštilo je Udruženje novinara Makedonije.

"Makedonija je izašla sa sramne liste zemalja u kojima ima novinara u zatvoru", ocijenilo je to udruženje, koje je više puta tražilo da se Božinovski pusti iz pritovora i da se brani sa slobode.

Božinovskom se sudi u slučaju nazvanom "Špijun", u kojem je 18 osoba optuženo za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucjenu. Među njima su bivši i sadašnji obavještajci, bivši policijski službenici, bivši direktor Uprave za sprječavanje pranja novca, bivši šef kabineta predsjednika parlamenta.

Novinar Zoran Božinovski tereti se za tri djela, ali je njegov postupak jedno vrijeme bio u prekidu jer se nalazio u Srbiji. Srpske vlasti, kako navodi portal Nova TV (novatv.mk), koje su ga uhapsile 2013, nisu ga isporučile sve do marta prošle godine, kada je po "ubrzanom" postupku, za samo jedan dan, bio isporučen.

Slučaj Zorana Božinovskog prijavljen je i Savjetu Evrope, a sud je prošle godine ignorisao zahtjev generalnog sekretara Evropske federacije novinara Rikarda Gutiereza da posjeti makedonskog novinara u zatvoru.

Božinovski je u septembru prošle godine štrajkovao glađu jednu sedmicu u pritvorskom odjeljenju, zbog neopravdanog produžavanja pritvora i odugovlačenja sudskog procesa, koji tada nije bio započeo ni poslije šest mjeseci od njegove ekstradicije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније