Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2013. 22:11 >> 22:10
1

UBJEDLJIVO VOĐSTVO

Albanija:Socijalistima 84 od 140 mjesta

Socijalistička koalicija predvođena Edijem Ramom, poslije 86 odsto prebrojanih glasova, ubjedljivo vodi na parlamentarnim izborima u Albaniji i mogla bi da dobije 84 od 140 mjesta u parlamentu, dok bi demokratama moglo da pripadne 56.

 

 

Poraženi premijer, demokrata Salji Beriša, još se nije oglasio, javio je Rojters.  Beriša, dominantna politička ličnost od pada staljinističkog sistema vladavine u Albaniji 1991. godine, nije viđen u javnosti niti se oglasio povodom izbora još od neđelje, kada su građani odlučili da mu ne daju treći uzastopni premijerski mandat, navela je britanska agencija.

Zapad želi da vidi mirnu predaju vlasti u zemlji koja je duboko podijeljena između socijalista i demokrata i u kojoj političko nasilje nije nepoznato, navela je britanska agencija. Mirna predaja vlasti pomogla bi oživljavanju zastalih napora Albanije da se pridruži Evropskoj uniji.

Poraz 68-godišnjeg Beriše, označio bi kraj njegove karijere, navodi Rojters. "Mi nastavljamo da mirno čekamo i poštujemo naš demokratski i evropski moral, kao i da naš rival prihvati poraz i pridruži se velikoj pobjedi Albanije", rekao je 48-godišnji Rama. Demokrate, koje vodi premijer Salji Beriša, osvojili su na izborima 2009. godine 48 odsto glasova.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) juče je saopštila da je izbore obilježilo obostrano nepovjerenje dvije glavne partije, javio je Rojters. "Atmosfera nepovjerenja između dvije najjače političke snage obilježila je izborno okruženje i cjelokupan izborni proces", saopštio je OEBS.

Obje strane optužuju jedna drugu za kupovinu glasova i izborne neregularnosti, podstičući bojazni da bi mogao da se ponovi scenario izbora 2009, poslije kojih su uslijedili mjeseci političkih previranja i paralize vlade, navodi Rojters.

Beriša i njegov rival, socijalista Rama, nadaju se da će Albanija stići do članstva u EU, a parlamentarni izbori smatraju se važnim testom sposobnosti zemlje da organizuje pravedne i bezbjedne izbore. Odziv je bio 54 odsto od 3,3 miliona registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Izbori održani u nedjelju su osmi od pada komunizma u toj zemlji 1990. godine.Uprkos činjenici da je u nedjelju blizu birališta u gradu Laču u pucnjavi ubijen aktivista Ramine koalicije, međunarodni posmatrači ocijenili su da je došlo do ukupnog napretka u organizovanju pravednih i bezbjednih izbora u Albaniji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније