Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2013. 21:51   >>  21:50

TREĆI PO REDU

Otvoren Sarajevo Sevdah Fest

Sastav „Marija Šestić i DrAmmar Project“ večeras je u Bosansko Kulturnom Centru u Sarajevu zvanično otvorio Treći Sarajevo Sevdah Fest.

 

 

PR Sarajevo Sevdah Festa Lamija Hodžić kazala je za agenciju Anadolija da će Treći Sarajevo Sevdah Fest u narednih pet dana pružiti mnogo interesantnih, zanimljivih sadržaja u kojima će moći da uživa publika.

“Sve ono što nas očekuje narednih pet noći takođe obećava da se radi o jednom festivalu koji je zaista okupio najbolje interpretatore sevdalinke, one koji na svoj način, originalno pristupaju sevdalinci, kombinuje sa nekim drugim muzičkim pravcima I pokazuju da je ona nešto što živi, što traje i što može opstati, što svakako treba i dalje razvijati", pojasnila je Hodžić.

Govoreći o sevdalinci i tome koliko građani poklanjaju pažnje ovom kulturnom blagu, Hodžić je navela da oni na ovaj način pokušavaju pokazati ljudima da sevdalinka pripada svim građanima BiH, te da je to kulturno blago nastalo jako davno, kao i da je dato svima nama da je i dalje njegujemo.

“Postoji sve veći broj mladih bendova, sastava koji se pokušavaju baviti sevdahom. Nažalost, imam osjećaj da publika nije dovoljno otvorena za te nove verzije sevdaha, a mi im pokušavamo pokazati da to apsolutno ne mijenja bit sevdaha, to apsolutno ne mijenja njegovu emociju", istakla je Hodžić.

Arandžer „Marija Šestić & DrAmmar Project“,džez muzičar, bubnjar Amar Češljar rekao je da su za večeras pripremljeni nešto tradicionalniji aranžmani i obrade sevdalinke.

On je dodao da mu je drago što su večeras tu, te da večerašnja publika ima priliku uživati uz kako one malo poznatije sevdalinke, koje se cijeli naš život vrte na svakom mjestu, oni će svirati i kompozicije koje se nisu tako često vrtjele na televizijama ili radio stanicama, kao i da imaju dvije-tri pjesme koje se od snimanja nikada nisu uživo izvodile.

 

 

"Sevdah se u posljednje vrijeme primjenjuje jako puno, što se može primijetiti po raznim medijima. Sevdah Fest mnogo doprinosi tome i mislim da je to jako potrebno našoj zemlji. Stara priča, naša tradicija, dosta našeg blaga koje treba da se promoviše, da se čuva, održava. U posljednje vrijeme jako puno mladih ljudi svira sevdalinku, ima čak i nekih zvaničnih bendova za koje se zna", pojasnio je Češljar.

Nakon Marije Šestić i DrAmmar Projecta, publika će naredni dan imati priliku slušati Shaderwan Code, kao i nastup Cristin4 Soler i PACOSECO Trija iz Španije, flamenko i sevdah zajedno, trećeg dana održavanja SSF-a.

Četvrtu noć u BKC-u sviraće mladi bosanskohercegovački bend Divanhana, kao i nastup Amire Medunjanin sa bendom REKA - Balkan River of Music, devet muzičara iz jugoistočne Evrope.

Festival zatvara Mostar Sevdah Reunion koji su kruna ovogodišnjeg Sarajevo Sevdah Festa.

Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima "sevdalinka" se jednostavno zove i "sevdah". Sama riječ sevdalinka potječe od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada. Omer Pobrić, veliki poznavatelj sevdalinke, daje sljedeću definiciju ovog muzičkog žanra: "Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ 'bosanska' geografski određuje autohtonost sevdalinke, riječ 'gradska' urbanost, a riječ 'ljubavna' sadržajnu tematiku."

Sevdalinka je prvenstveno gradska narodna pjesma Bošnjaka, mada je popularna širom Jugoistočne Evrope, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, te Makedoniji. Ne može se odrediti tačan vremenski period nastanka sevdalinke, ali se pretpostavlja da je ona nastala osmanskim osvajanjem srednjovjekovne Bosne kada se formiraju prva gradska naselja.

 

 

(Izvor: tekst i foto AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније