Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

05. 07. 2017. 11:20   >>  11:01 2

BIĆE ISTORIJSKI

Tači tvrdi: Dijalog sa BG uskoro gotov

Predsjednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijski sporazum dvije strane.

Tači je to rekao po povratku iz Brisela, gdje se u ponedjeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

U intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, koji je prenijela prištinska "Gazeta expres", Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocijenio da je došlo vrijeme da se "ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou", ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Pirštine i ljudi na tim prostorima, ali i "dobrosusjedskim odnosima i pomirenju među ljudima", prenosi prištinska "Epoka e Re".

Uvjeren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uvjerenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom. "Vidim volju pobjedničke koalicije (čiji je kandidat za predsjednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam", rekao je Tači.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti riješeno do kraja godine.

"Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbjednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno vjerujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017", naveo je Tači.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније