Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 06. 2013. 20:28 >> 21:13

NEPOVJERENJE

Albanija:Zašto još nema rezultata izbora?

Međunarodni posmatrači ocijenili su da su parlamentarni izbori u Albaniji protekli relativno mirno, uz nekoliko proceduralnih neregularnosti, izvještava dopisnik agencija Anadolija (AA).

 

Na konferenciji za novinare specijalni koordinator Roberto Bateli, koji je predvodio posmatračku Misiju OSCE-a, izjavio je da je izbore obilježilo aktivno učešće građana tokom cijele kampanje, uz poštovanje osnovne slobode izbora.

Dodao je da je atmosfera nepovjerenja između dve glavne političke snage narušila izbornu klimu i ugrozila cio izborni proces. Prema riječima Batelija, međunarodni posmatrači su ocenili da je sprovođenje izbora bilo ugroženo prije svega bojkotom CIK-a od strane opozicije koja je odlučila da isključi jednog od svojih članova, pa je CIK nastavio svoj rad bez neophodnog kvoruma.

 "To su bili važni izbori koji su ponudili istinsko rješenje u jednom kritičnom vremenu za Albaniju. Sada je trenutak da politički lideri zemlje poslušaju odluku naroda", rekao je Bateli.
Rekao da je predizborna kampanja bila mirna s izuzetkom incidenata,  te da je ugled izbora narušio tragični incident u kome je ubijen jedan čovjek u Laçu.

On je istakao da su međunarodni posmatrači pozitivno ocijenili proceduru zatvaranja glasačkih mjesta i prenos glasačkih kutija do centara za brojanje.

Međutim, brojanje glasačkih listića trebalo je da bude već završeno izjavio je vođa delegacije PS OSCE Žoao Soares.

"Želim da podvučem nešto što je po meni vrlo važno. Činjenica je da je bilo kampanje, da je bilo više političkih opcija, da su građani imali slobodu izbora i da su to iskoristili. Naravno, uz manje probleme. Ali, moja je ocjena da je proces brojanja do sada trebao biti završen", kaže Soares. 

On je dodao da su političke partije neodređivanjem dovoljnog broja ljudi koji bi odmah započeli sa brojanjem glasova, zapravo, ostavili glasače da čekaju rezultate, što je u ovom slučaju bilo nepotrebno.

Napomenuo je da bi rezultati glasanja u budućnosti trebali biti mnogo brži.

Koni MeKormak, šefica posmatračke misije OSCE izjavila je da je glasanje na sam dan izbora pozitivno ocijenjeno.

Ona je rekla da će misija OSCE/ODHR nadgledati do kraja sve preostale faze izbornog procesa kako bi na kraju izasla sa preporukama kako unaprediti izborni proces u Albaniji.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније