Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ welt.de/Blic ]

28. 06. 2017. 10:51 >> 10:26
18

AUSTRIJSKI MINISTAR

"Od islamizacije Balkana podilaze žmarci"

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil u intervjuu za njemački "Velt" kazao je da postoji opasnost od rasućeg uticaja radikanog islama u zemljama Jugoistočne Evrope.

"Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci", kazao je on, naglasivši da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

Kako je istakao, snaga i uticaj EU na Balkanu blijedi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj.

"Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smjelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu",  navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

Doskocil je poručio da Njemačka i druge zemlje ne smiju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu, jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu .

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okivru programa "Partnerstva za mir" ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu.

Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u tom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji. Ima indicija da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodno polje uticaja. Međutim, Evropa slabi potpomognuta SAD. Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje njemački "Velt".

List podsjeća da Turska pokušava da osvoji srca stanovinka regiona velikim obnavljanjima džamija u Bosni i na Kosovu, u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Prizrenu i Prištini, dok istovremeno njeni investitori ulažu u Bosni i na jugu Srbije.

Na Kosovu, turske kompanije su snažno prisutne u prehrambenoj industriji, izgradnji puteva i energetskom sektoru. U Albaniji se takođe širi uticaj Turske.

Finansijska pomoć u milijardama dolara godinama iz EU dolazi u region Balkana. Iako je Unija ubjedljivo najveći donator, to nije tako i u svijesti stanovnika regiona, piše njemački list koji podsjeća da je EU još 2003. zemljama Zapadnog Balkana obećala da će postati članice EU, jednog dana.

"Mnoge zemlje su razočarane jer je proces pregovaranja vrlo težak tamo gde ga uopšte i ima. Sa druge strane, iz Brisela stalno ponavljaju da Balkan mora efikasnije da se bori sa korupcijom i da izvrši kredibilne reforme", zaključuje "Velt".

"Velt" dodaje da pored Turske, svoj uticaj dodatno širi i Rusija i tu tvrdnju potkrepljuje izvještajem ruske agencije "Sputnjik" koja je u martu objavila da "Balkan više ne sluša Brisel". Podsjeća se da je Moskva obezbedila šest "migova-29" za srpsku vojsku, da su ruski oligarsi kupili veliki dio zemlje na jadranskoj obali u Crnoj Gori, a da su bosanski Srbi svoje rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči "ostavili ruskim kompanija".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније