Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 06. 2013. 15:16 >> 15:19

KUKAN U ALBANIJI

Vodi Rama, Beriša će priznati rezultat

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan saopštio je novinarima da mu je albanski premijer Sali Beriša na današnjem sastanku više puta ponovio kako je spreman da prizna rezultate juče održanih parlamentarnih izbora u Albaniji, javlja agencija Anadolija.

Kukan je tokom prijepodneva najprije razgovarao sa premijerom Berišom, a potom i sa liderom opozıcıje Edijem Ramom. On je nakon kraćeg sastanka sa liderom Socijalističke partije Ramom u njenom sjedištu u Tirani, ponovio važnost ovih izbora za budućnost Albanije. On je obećao podršku Albaniji na putu ka EU.

"Ukoliko proces bude uspješno završen, to će biti pobjeda Albanıje i vjerujem da će biti jedan dodatnı snažan pokretač u procesu integracija. Mi smo spremni da vam pružimo podršku. Odgovornost je na političkim liderima da izborni proces protekne u najboljem mogućem redu, ovi izbori su odlučujući za zemlju, oni su pobjeda za cijelu zemlju, za integracije u EU i evropsku budućnost," rekao je Kukan.

Evropski diplomata je ocijenio da je i pored jučerašnjeg teškog incidenta u kome je jedna osoba ubijena u Lacu, jučerašnji izborni dan uglavnom protekao mirno. Eduard Kukan je sa delegacıjom EP-a posjetio i Centralnu izbornu komisiju Albanije.


Edi Rama zasad u značajnom vodstvu


Na jučerašnje parlamentarne izbore u Albaniji izašlo je 53,7 odsto od oko 3,2 miliona registrovanih birača. Centralna izborna komisija Albanije je do jutros prebrojala glasove sa 1.123 od ukupno 5.508 biračkih mjesta raspoređenih u 12 izbornih jedinica, izvještava agencija Anadolija.

Prema nepotpunim podacima koje CEC objavljuje na svojoj web stranici, u deset izbornih jedinica u vođstvu je ljevičarska koalicija koju predvodi Socijalistička partija Albanije (PS) Edija Rame, dok u dvije izborne jedinice, Kukešu i Diberu, na osnovu dosad prebrojanih glasova, vodi vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom (PD) aktuelnog premijera Salija Beriše.

U Kukešu PD dosad ima 52,45 odsto glasova, a PS 22,85 odsto, dok je Socijalističkom pokretu za integraciju Ilira Mete pripalo 9,4 odsto glasova. U Diberu PD vodi sa 38,35 posto glasova, dok PS ima 33,49 posto, a LSI 15,97 posto.

U ostalih deset izbornih jedinica, prema dosad prebrojanim glasačkim listićima, u vođstvu je PS.

U najvećojm izbornoj jedinici, Tirani, PS ima 45,29 odsto, PD 33,42 odsto, a LSI 7,27 odsto glasova. Tirana, kao najveća iztborna jedinica daje 32 od ukupno 140 mjesta u albanskom parlamentu.

U Skadru je PS do sada osvojio 32,83, PD 35,53, a LSI 11,77 odsto glasova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније