Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

24. 06. 2017. 23:31 >> 23:04
7

TVRDI AGIUS

Haški tribunal ispunio svoj zadatak

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius izjavio je danas u Sarajevu da je Haški tribunal u potpunosti ispunio svoj mandat i da narodi u regionu treba dalje da rade na pomirenju.

"Tribunal je ispunio svoju odgovornost i pred lice pravde doveo odgovorne za rat 1990-ih. Na vama je u regionu da idete naprijed i da ne zaboravite prošlost, ali i da se pomirite i pružite pravdu onima koji još za njom vape", rekao je Agius zatvarajući konferenciju "Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju".

Navodeći da to neće biti lak zadatak, on je ocijenio da ga je moguće obaviti, s obzirom na činjenicu da je Haški tribunal za sobom "ostavio dovoljno alata" da se to može učiniti.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino kazao je da je Haški tribunal ostavio dubok trag u međunarodnom pravu, kao i da je imao veliki uticaj na proces izgradnje mira i pomirenja u postkonfliktnim društvima.

On smatra da pomirenje na ovom prostoru zavisi od spremnosti društava i političkih lidera da idu tim putem.

Sino je upozorio da je za EU neprihvatljiva retorika prošlosti i mržnje, kao i veličanje ratnih zločina.

Konferencija je okupila 200 učesnika, a njen osnovni cilj je bio, kako je navedno, da poslije okončanja rada Haškog tribunala način rada tog suda i njegov pravila treba da se nastave primjenjivati kroz rad nacionalnih i međunarodnih sudova. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније