Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 06. 2017. 21:48 >> 21:22
2

MOGERINI

Zapadni Balkan prioritet za EU

Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljne odnose Federika Mogerini (Federica Mogherini) istakla je danas da će u narednom razdoblju Zapadni Balkan biti, odmah poslije pitanja odbrane i bezbjednosti, težišna tema njenih aktivnosti.

Mogerini je navela da budućnost Evropske unije poslije najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

"Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj mjeri", rekla je Mogerini u završnoj riječi na godišnoj konferenciji Instituta EU za bezbjednosne studije (EUISS). Taj institut savjetuje Viskog predstavnika Evropske unije za spoljne odnose.

Mogerini je, kako su učesnici skupa prenijeli novinskoj agenciji Beta, ocijenila da na Zapadnom Balkanu postoji povjerenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredijeljenost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se "od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna" u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

"Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 mjeseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbjednosti", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

"Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi", upozorila je Mogerini.

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih djelova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovorilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije.

Bili su jednodušni da na Zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da djeluje kao snaga stabilizacije i jačanja bezbjednosti u međunarodnim odnosima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније