Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 06. 2017. 19:49   >>  19:26 2

FRANCUSKI FIGARO

Uz Brnabić Vučić bliže zapadu, dalje od Rusije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, dajući mandat za sastavljanje vlade Ani Brnabić, "uljepšao sliku svoje zemlje u očima Zapada, a simbolično se ogradio od Rusije, gdje je položaj homoseksualaca nezavidan", piše danas francuski list "Figaro".

List naglašava da je Brnabić dobila mandat zahvaljujući "besprijekornoj profesionalnoj karijeri" što je bilo i Vučićevo obrazloženje za odluku da ona bude mandatarka.

Pariski dnevnik navodi da je buduća predsjednica Vlade Srbije završila studije u Velikoj Britaniji i SAD, a potom radila u Srbiji, i izdvaja da je ona "proevropejka", pominje njenu seksualnu orijentaciju i da je ona, štaviše, "hrvatskog porijekla".

Vučić se za Anu Brnabić opredijelio uprkos "talasu gnušanja koji je to izazvalo u nacionalističkim sredinama i djelimično samoj vladajućoj stranci SNS", jer je Srbija i dalje konzervativna, odbojna prema homoseksualcima, dodaje "Figaro".

List piše da Vučić time "potvrđuje svoje napredno i proevropsko opredjeljenje" i naglašava da je Ana Brnabić "svojim profesionalnim i ličnim kvalitetima u stanju da snažnije podstakne pregovore Srbije o članstvu s EU".

"Naglašavajući svoje proevropsko opredjeljenje u zemlji u kojoj je stanovništvo nastrojeno proruski, Brnabić je odmah po dobijanju mandata naglasila da 'želi da Srbiju uvede u porodicu savremenih država' ", navodi francuski list.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније