Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

21. 06. 2017. 13:30 >> 13:02

ZAEV OČEKUJE

Datum za pregovore s EU 2018.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da na jesen bude odstranjena uslovljena preporuka i da Makedonija u 2018. dobije datum za početak pregovora sa EU.

"U Makedoniji postoji ozbiljno opredjeljenje da se, konačno poslije 2005. kada smo dobili kadidatski status, približimo integraciji u EU", rekao je Zaev, koji je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Bugarskoj, gdje je od zvanične Sofije dobio podršku za integraciju Makedonije u NATO i EU.

Kako prenosi agencija MIA, makedonski premijer je u razgovoru sa novinarima istakao da se Makedonija, pored posla na unutrašnjem planu i reformi koje mora da napravi, nada i pozitivnom iskoraku u rješavanju spora sa imenom sa Grčkom.

"Nadam se da, uistinu, sa novim perspektivama koje se otvaraju za region možemo da zatražimo, ali i da dobijemo podršku našeg južnog susjeda preko parlamenta, Vlade, vladajućih i opozicionih partija", istakao je Zaev.

On je ocijenio da su duge godine čekanje pred vratima EU i NATO građane Makedonije učinile malo frustriranim, kao i da je to dugo čekanje vjerovatno i doprinijelo političkoj krizi u zemlji.

"Uvjereni smo da naši susjedi žele dobro Makedoniji i cijelom regionu i opravdano očekujemo podršku od prvih prijatelja, a to su naše susjedne zemlje, posebno zemlje koje su članice NATO i EU", rekao je Zaev.

On je istakao da je Makedonija njegovom posjetom i razgovorom sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i drugim državnim funcionerima otvorila novo poglavlje saradnje sa Bugarskom, gdje je, kako je rekao, postojalo zahlađenje odnosa iz isključivo političkih razloga.

"To je juče definitivno odstranjeno i otvorile su se nove perspektive za saradnju dvije zemlje. Očekujem da nam Vlada Bugarske bude prvi partner u integrativnim procesima sa EU kao susjed sa kojim poslije potpisvanja dogovora o dobrususjedstvu (koje je planirano za 2. avgust) neće biti otvorenih pitanja", rekao je Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније