Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavio: B.V. ]

12. 06. 2017. 21:59   >>  21:31 11

ZAEV NAJAVIO

"U EU i NATO kao BJRM"

Makedonski premijer Zoran Zaev nagovijestio je da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO i EU, pod imenom koje se koristi u UN i EU – BJRM.

 

Time bi bio okončan dugogodišnji spor sa Grčkom zbog kojeg su blokirane težnje Skoplja ka evroatlantskim integracijama.

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. juna, posjetio je u Briselu sjedišta i EU i NATO, u novom pokušaju da riješi spor sa Atinom, i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada "primijeniti sve moguće mjere kako bi zemlju približila članstvu", prenosi AFP.

"Sa oznakom FYROM (BJRM - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), možemo da postanemo članica NATO", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, govoreći o zvaničnom nazivu Makedonije u UN.

I EU za Makedoniju koristi taj naziv, ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime, napominje francuska agencija.

Stoltenberg je, međutim, istakao da rješenje za spor u vezi sa nazivom "mora da bude postignut u okviru UN između Makedonije i Grčke".

"Istovremeno, željeli bismo da naglasimo da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog sa Grčkom", rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse.

Zaev je u Briselu izrazio želju za izgradnjom veza sa Grčkom kako bi se našlo rješenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi EU i NATO.

"Znam da bi, kada bismo imali prijateljske odnose i dobar pristup, rješenje bilo izvodljivo", rekao je novi makedonski premijer novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa komesarom EU za proširenje i politiku susjedstva Johanesom Hanom.

Zaev je dodao da zna da će građani Grčke, koje je nazvao prijateljima njegove zemlje, posredstvom svoje vladajuće partije i opozicionih stranaka takođe pomoći Makedoniji na putu ka evroatlantskim integracijama.

Francuska agencija ocjenjuje da Makedonija ima mnogo veće izgleda da se pridruži NATO nego EU, koja je zamrzla sve procese proširenja barem do 2020. godine.

Han je danas u Briselu izjavio da će Evropska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora o priključenju EU, ali i da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

On je, uoči susreta sa Zaevom, rekao da Brisel očekuje neophodne reforme i rješenje spora oko imena Makedonije.

Upitan o priključenju Makedonije NATO i promjeni imena, Han je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Brisel učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj mjeri.

Dok je Han držao konferenciju za novinare, Zaev je imao susret sa šeficom evropske diplomatijom Federikom Mogerini i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno iz kabineta makedonskog premijera, Mogerinijeva je izrazila čvrstu podršku reformskim naporima nove vlade i najavila da Makedonija ima jakog saveznika u EU i sprovođenju reformi.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније