Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.M.Lj. [ Beta/ B92 ]

30. 05. 2017. 10:01 >> 09:35
3

VUČIĆ PORUČIO

"Nije mi lako da odem s premijerske funkcije"

Dosadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić sjutra će položiti zakletvu pred poslanicima u Skupštini Srbije i stupiti na dužnost predsjednika države. Kazao je da ima tri kandidata koji će ga zamijeniti na funkciji predsjednika Vlade.

 

Prema pisanju lista "Večernje novosti", Vučić će zakletvu položiti nad posebnim primjerkom Ustava Srbije, koji je napravljen za tu priliku i na kojem će zakletve polagati budući predsjednici, a ispod tog primerka na govornici u parlamentu nalaziće se i replika Miroslavljevog jevandjelja, najznačajnijeg spomenika srpske pismenosti, s kraja 12. vijeka.

Vučić je tim povodom rekao  da iako nema prava na velike emocije, nije mu svejedno da napusti Vladu Srbije.

"Nemam prava na velike emocije. I kada sa kučetom živite pola godine i dvije, pa vam je teško da odete na mjesec dana da ga ne vidite. Možda se neki raduju, biće manje discipline i povišenog tona, ali vjerovatno im nije svejedno. Meni svakako nije svejedno", rekao je Vučić za televiziju "Pink".

On je na predsjedničkim izborima 2. aprila u prvom krugu osvojio 55,08 odsto glasova izašlih birača.

Organizacija protesta "Protiv diktature", koji traje od 3. aprila, zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, najavila je da će danas i sjutra održati mirne proteste povodom stupanja Vučića na dužnost predsjednika.

Taj protest podržala je Demokratska stranka navodeći da "svaki glas protiv diktature i za uređenu zemlju oduvjek ima i imaće podršku DS-a"

Na protest na dan kada Vučić preuzima funkciju predsjednika pozvao je i Pokret slobodnih građana koji vodi Saša Janković, Vučićev protivkandidat na predsjedničkim izborima .

Janković je agenciji Beta rekao da će se kada Vučić bude položio zakletvu za predsjednika Srbije, desiti "posljednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije".

Proteste su najavili I pokret "Sedam zahteva" i pokret za preokret.

Vučićeva inauguracija,  trebalo bi da bude održana 23. juna. Vučić je rekao i da na tu svečanost očekuje dolazak šefova država i vlada iz cijelog regiona, odnosno iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Grčke, Slovenije i Crne Gore.

On je sinoć izjavio da ima tri kandidata koji će ga zamijeniti na funkciji predsjednika Vlade ali da će ime budućeg premijera saopštiti 11. ili 12. juna.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je jedna opcija da to bude čovjek iz Srpske napredne stranke, druga da to bude predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i treća da to bude neka nestranačka ličnost.

On je potvrdio da su se neki od tih kandidata, o kojima on razmišlja, pominjali u javnosti , ali da on ne reaguje na bilo kakve medijske pritiske i da će sam donijeti tu odluku.

Govoreći o periodu u kojem će biti predsjednik, Vučić je rekao da mu neće nedostajati premijerski posao jer gdje god bude odlazio pokušavati da privuče nove strane investitore, kao što je to radio i odlazeći predsjednik Tomislav Nikolić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније