Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 05. 2017. 13:00 >> 13:03

MANDATAR

Zaev:Vlada početkom naredne sedmice

Makedonija bi početkom sljedeće sedmice trebalo da ima novu koalicionu vladu, izjavio je mandatar za sastav makedonske vlade, lider SDSM Zoran Zaev.

  

 

 

On je sinoć u Briselu, gdje je bio na večeri balkanskih premijera u organizaciji EU, istakao da su pregovori sa albanskim partijama, članicama parlamentarne većine, "u punom jeku" i da očekuje zatvaranje spiska ministara do kraja sedmice.

"Mogu da kažen da smo sa svim partijama (DUI, Alijansa za Albance), osim sa Pokretom Besa, blizu i po pitanju kadrova i resora. Sa Besom još razgovaramo o tome. Pokušaćem do kraja sedmice da pošaljmo predlog programa i sastava vlade Sobranju", rekao je Zaev.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu srijedu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice parlamentarne većine - DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju koje ima 120 mjesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

Opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevaskog ima 51 poslanika, a najmanja albanska stranka DPA dva.Prema Poslovniku o radu Sobranja, sjednica za izbor vlade treba da se održi u roku od 15 dana od trenutka kada mandatar dostavi program i sastav vlade.

Predsjednik Sobranja taj predlog mora odmah da pošalje poslanicima, a Talat Džaferi je najavio da će odrediti bar tri dana za razmatranje predloga.

Rasprava o vladi ograničena je na dva dana i o predlogu se u cjelini glasa do isteka drugog dana. Za vladu je potrebno najmanje 61 glas poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније