Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.M.Lj. [ Beta ]

23. 05. 2017. 11:02 >> 12:30
6

PREKRŠENA PRAVA

Kosovska porodica dobila spor protiv Češke

Ustavni sud Češke presudio je danas da je Češka pogazila osnovna ljudska prava jedne kosovske izbjegličke porodice koji su 2014. godine zadržani na jugu Češke u pokušaju da dopru do Njemačke, a češka policija ih je na 50 dana zatvorila u izbjeglički centar zatvorskog tipa Bjela Jezova.

 

Izbjeglica sa Kosova sa trogodišnjim i šestogodišnjim djetetom uspio je 2014. godine da pređe ilegalno mađarsku granicu a kada ih je privela mađarska policija otac je za sebe i djecu zatražio u toj zemlji azil.

Ne čekajući da zahtjev bude riješen otac se sa djecom uputio vozom u Njemačku, ali u Bžeclavu na jugu Češke otkrila ih je i zadržala češka policija za strance i u skladu sa sporazumom iz Dablina odlučila je da porodicu deportuje u Mađarsku.

Umjesto da odabere primjereniji izbjeglički centar, posebno za tako malu djecu, recimo obližnju Zastavku kraj Brna, policija za strance prebacila je oca i djecu u  centar zatvorskog tipa, Bjela Jezova koju su i visoki komesar za izbeglice  UN i češka ombdusmanka Ana Šabatova svojevremeno nazvali mjestom u kojim izbjeglice žive gore od čeških osuđenika u zatvorima.

Porodica je u tom centru provela u prolejće 2014. godine 50 dana a bez uspjeha se žalila sudovima, sve dok joj danas za pravo nije dao Ustavni sud.

Da Češka sistematski krši ljudska prava izbjeglica time što ih drži čak po tri mjeseca u tim centrima, oduzima im mobilne telefone i novac od koga im zatim naplaćuje boravak i do 1.200 eura za četvoročlanu porodicu upozoravao je više puta i visoki komesar UN za ljudska prava.

U slučaju jedne druge porodice, izbjegica iz Avganistana, čak je Evropski sud za ljudska prava naredio Češkoj da ih premjesti iz centra Bjela Jezova u humanije uslove.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније