Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

22. 05. 2017. 22:14   >>  21:46

ZAEV O VLADI

"Pregovori teku u pozitivnom pravcu"

Mandatar za sastav Vlade Makedonije, lider SDSM Zoran Zaev izjavio je danas da pregovori sa albanskim partijama o kolicionoj vladi "teku u pozitivnom pravcu".

"Razgovori teku sa svim (tri albanske) političkim partijama. Nadam se da ćemo da zaokružimo važne principe i vjerujem da ćemo danas ili sjutra početi da razgovaramo o resorima i imenima", rekao je Zaev u Tetovu, pred početak sastanka sa Zijadinom Selom, liderom Alijanse za Albance, najmanje članice parlamentarne većine.

Na pitanje kada može da se očekuje formiranje vlade, Zaev je ponovio da bi volio da to bude već sjutra, ali da se tokom pregovora vodi računa da vlada bude kvalitetna.

"Činimo napor, ako ne drugo, zarad Brisela, ali vjerujem da je važniji kvalitet, važnije je to što je interes građana da bude u suštini dogovoreno, da bi mogli da isporučimo Sobranju", rekao je Zaev.

Mandatar za formiranje Vlade Makedonije je razgovore o kolicnoj vladi formalno započeo u petak sastankom sa predsjednikom najveće albanske stranke DUI, Alijem Ahmetijem. Kako je saopšteno, pregovori su počeli razgovorima o principima saradnje, reformskoj vladi i ulasku u EU i NATO.

Tokom vikenda funcioneri SDSM su, kako je saopšteno, o pricipima na kojima će biti formirana vlada razgovarali i sa drugom po veličini albanskom parlamentarnom partijom, Pokretom Besa.

Pošto je prošle srijede dobio mandat za formiranje vlade Zoran Zaev je rekao da očekuje da će sve tri albanske partije biti dio njegove reformske vlade.

Zaev je rekao da želi da što prije formira vladu i da mu neće biti potrebno zakonom predviđenih 20 dana, već da namjerava da to završi za desetak dana, možda i manje.

Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. jun.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније