Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 05. 2017. 17:02   >>  16:36 18

VUČIĆ TVRDI

Ni NATO ni Rusija, biramo neutralnost

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO riješila veliki dio svojih problema, ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda. U suprotnom, i onih 70 odsto koji bi da budemo uz Rusku Federaciju treba da razmišljaju o tome gdje nam je tržište i da od nečega mora da se živi, kazao je on na predavanju studentima na Fakultetu za bezbjednost.

Vučić je naglasio da je cilj Srbije da održi svoju vojnu neutralnost, da uđe u EU, ali i da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom. 

"Do sada smo uspjeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija nijesu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU poručuju da nikada bolju saradnju nijesmo imali, a o odnosima sa Kinom i da ne govorimo", rekao je Vučić. 

Vučić je, govoreći na Fakultetu bezbjednosti, rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe NATO ali i objasnio da bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda i naglasio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto kada su, na primjer, bile u pitanju mjere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti. Kako je rekao, takva jedna odluka donijela bi duboke podjele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i imale dugoročne posljedice. 

S druge strane, 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada, uz Rusiju, treba da vode računa sa kim Srbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donijela. Kako je rekao, Srbiji ostaje da vodi politiku vojne neutralnosti sa ciljem ulaska u EU, ali i najboljih odnsosa sa Rusijom i Kinom.

On je rekao i da 21. vijek nije vijek bez sukoba i da imamo veliki broj neriješenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih prije 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu. 

"Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava Kina, vojnoj i političkoj snazi Rusija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije", naglasio je Vučić. 

"Gašić zna sve o bezbjednosti"

Premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Bratislav Gašić biti novi direktor Bezbjednosno informatinve agencije, BIA.

On je, upitan da li Gašić može da obavlja tu funkciju pošto je sa prethodne, ministra odbrane, smijenjen posle seksističkih poruka upućenih novinarki TV B92, odgovorio:

“Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovjek koji sve zna o bezbjednosti“, naveo je Vučić.

Prethodno, u izjavi za RSE, Gašić je informaciju o svom imenovanju na čelo BIA opisao kao “novinarske priče”.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније