Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

21. 05. 2017. 18:53 >> 18:26
5

OSNIVAČ SAŠA JANKOVIĆ

BG: Osnovan pokret 'Slobodni građani Srbije'

U Beogradu je danas osnovan novi politički pokret "Slobodni građani Srbije" za čijeg predsjednika je izabran bivši zaštitnik građana i drugoplasirani kandidat predsjedničkih izbora u toj državi, Saša Janković.

Janković je poslije izbora na tu funkciju izjavio da je cilj tog pokreta vladavina socijalne pravde i "vraćanje dostojanstva i osmjeha na lice građana Srbije".

Novinarima u Beogradu Janković je rekao da će sarađivati sa svima koji dijele te ciljeve, ali ne i sa onima koji otvoreno ili prikriveno podržavaju politiku aktuelne vlasti.

On je ocijenio da će se pokret širiti, ali da neće dozvoliti da se na bilo koji način okrnji ili diskvalifikuje jezgro koje je danas formirano.

Janković je najavio formiranje etičke komisije pokreta i otvaranje kancelarija pokreta u svim mjestima u Srbiji. 

"Danas je formiran Nacionalni pokret", kazao je Janković i istakao da su osnivačkoj skupštini pored predstavnika iz Beograda prisustvovali i predstavnici iz Bora, Niša, Leskovca.

"Uspjeh zavisi od svakog od nas zajedno, ali i svih nas pojedinačno", rekao je Janković.

Janković je kazao da danas usvojeni Statut pokreta sadrži jasne i precizne ciljeve, što je ocijenio kao rijedak dokument u politici Srbije.

Upitan da li će pokret učestvovati na lokalnim izborima u Beogradu, koji bi trebalo da budu iduće godine, Janković je rekao da će o tom, kao i svim drugim pitanjima, odlučiti Predsjedništvo pokreta.

"Dozvolite nam da udahnemo. Od sjutra već počinjemo rad", rekli su i neki od članova Predsjedništva.

Janković je ocijenio da će se u Srbiji veoma brzo odvojiti dvije političke opcije, jedna okupljena oko Aleksandra Vučića i druga, kako je naveo, demokratska politička opcija budućnosti Srbije bez straha, pritisaka, kriminala.

"Očekujemo da će ovaj pokret biti težište demokratskih snaga, snaga koje znaju da Srbija mora i može bolje od ovoga danas", kazao je Janković.

Za članove Predsjedništva pokreta jednoglasno su izabrani: aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, novinar Srđan Škoro, reditelj Goran Marković i redovni akademik Dušan Teodorović.

Osnivačkoj skupštini novog političkog pokreta prisustvovala su 62 osnivača i mnoge javne ličnosti, među kojima reditelji Goran Marković, Kokan Mladenović i Zdravko Šotra, muzičari Vasil Hadžimanov i Vlado Georgijev, novinarka Tatjana Vojtehovski, glumac Sergej Trifunović, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, dramaturškinja Borka Pavićević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније