Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

20. 05. 2017. 23:38 >> 23:11
1

TEST ZA PLENKOVIĆA

U Hrvatskoj sjutra lokalni izbori

U Hrvatskoj se u nedjelju održavaju lokalni izbori koji će biti prvi pravi test za vladu desnog centra premijera Andreja Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a rezultati tih izbora mogli bi da budu presudni za odluku o tome hoće li uskoro biti i vanrednih parlamentarnih izbora.

Pravo glasa ima oko 3,7 miliona birača, što je za nešto 40.000 birača manje nego prije četiri godine. Na lokalnim izborima biraju se članovi predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, kao i njihovi zamjenici. Biraće se i zamjenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opšte liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo da biraju i zamjenike opštinskih načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gdje je to pravo utvrđeno.

Na lokalnim izborima se ne može glasati van mjesta prebivališta. Za oko 9.500 mjesta takmiči se oko 47.600 kandidata, što je 9.000 manje u odnosu na izbore prije četiri godine. Biračka mjesta biće otvorena od 7 do 19 sati.

Državljani drugih država EU prvi put mogu da biraju i da budu birani u predstavnička tijela, ali oni ne mogu da biraju izvršnu vlast, odnosno opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Kampanja za lokalne izbora bila je u sjenci krize vlasti pošto se nedavno neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ-a i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.

Analitičari ocjenjuju da će od rezultata izbora zavisiti i hoće li se uskoro ići na parlamentarne izbore.

Najzanimljiviji su izbori za gradonačelnike četiri velika grada – Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, gdje se očekuje neizvjesna trka i vjerovatni drugi krug za dvije nedjelje.

U Zagrebu je osam kandidata, među kojima je i aktuelni gradonačelnik Milan Bandić, koji se bori za šesti mandat. Prema anketama, najviše šanse da uđe s njim u drugi krug ima kandidatkinja opozicione Hrvatske narodne stranke Anka Mrak Taritaš, uz koju je i Socijaldemokratska partija (SDP).

U Rijeci je ukupno sedam kandidata, a najviše šanse ima dosadašnji gradonačelnik Veljko Obersnel iz SDP-a.

U Splitu je devet kandidata, a neočekivano je na prvo mjesto, po anketama, izbio bivši gradonačelnik Željko Kerum.

Uz borbe za velike gradove biće zanimljivo i u dalmatinskim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gdje se očekuje teška bitka između doskorašnjih koalicionih partnera – HDZ-a i Mosta, kao i u Metkoviću, odakle su vođe Mosta. Te županije su tradicionalno naklonjene HDZ.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније